Η χρυσοθηρία στην Κόρινθο

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Η χρυσοθηρία στην Κόρινθο

Δημοσίευση από ApoToPalioForum »

Δημοσιευμένο από 03/09/03 στις 14:16:53 GMT+02:00 από admin

Η ιστορία που ακολουθεί αποτελεί άρθρο της κ. Μαρίας Φέστα στην εφημερίδα espresso και μας την έστειλε ο φίλος της σελίδας Ευάγγελος Λάσκος.

Η χρυσοθηρία στην Κόρινθο, ιδίως τα τελευταία χρόνια ,έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε ένα ελπιδοφόρο…..σπορ και δεν είναι λίγες οι φορές που η αστυνομία έχει συλλάβει «αρχαιολόγους» επί το έργον!

Αποτέλεσμα ,ολόκληρη η Κορινθία να έχει γεμίσει τρύπες! Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται, αρκετοί είναι εκείνοι που ξαφνικά από μεροκαματιάρηδες βρέθηκαν με περιουσίες! Με μεγάλα καταστήματα ,υπερπολυτελή αυτοκίνητα και πολύ «τουπέ» και ύφος! Αλλά, δεν λένε όμως πως τα βρήκαν…

Βέβαια, τέτοιου είδους ξαφνικά έσοδα μπορεί να προέρχονται και από άλλες «δραστηριότητες» ,αλλά είναι τόσες οι φήμες στην περιοχή για την ύπαρξη θησαυρών ,που όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα…

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικούς κύκλους ,κάποιοι που ξαφνικά έγιναν πλούσιοι και «ονόματα» στην κορινθιακή κοινωνία, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών και τους την «φυλάνε» για την επόμενη ανασκαφή!

Η χρυσοθηρία με την αρχαιοκαπηλία είναι πολύ «κοντά» -πόσο μάλλον στην Κόρινθο, που τόσα έχει «προσφέρει» το υπέδαφος της στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ας μην ξεχνάμε το μουσείο και την σχεδόν πρόσφατη ιστορία του…

Άραγε ,που βασίζουν τις ελπίδες τους οι «αρχαιολάτρες» και χρυσοθήρες «σκαφτιάδες» της Κορινθίας; Αυτό που ακούγεται είναι ότι αφ’ ενός κατά τα χρόνια της αντίστασης «έβρεχε» ο ουρανός χρυσές λίρες και αφ’ ετέρου ότι ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί στην Αρχαία Κόρινθο άφησε τα χρυσά «απομεινάρια» του σε βάθος ολίγων μέτρων! Στην πρώτη περίπτωση ,οι διαδόσεις μιλάνε για τενεκέδες χρυσών λιρών που τις πετούσαν οι Άγγλοι και μερικοί, αντί να τις δίνουν στον Αγώνα ,πήγαιναν και τις έθαβαν. Έτσι τα «δημοφιλή» σημεία για σκάψιμο είναι εκεί όπου υπάρχουν φυσικά σημάδια. Όπως ένα γέρικο δέντρο, μια πηγή ,ένας βράχος ή και ακόμη μια εκκλησία ,όπου εκεί λογικά κάποιος θα πήγαινε να έκρυβε έναν θησαυρό, ώστε με μια απλή απόδειξη να έκανε από τη μια μέρα στην άλλη τους απόγονους του πλούσιους! Χαρακτηριστικά ,γίνεται αναφορά για το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στο όρος Φωκά, στην περιοχή Βόχας ,και το οποίο κατά καιρούς έχουν κατασκάψει διάφοροι τύποι, επειδή είχαν την πληροφορία για κιβώτια με λίρες!

Η πλέον δημοφιλής αναφορά που έχει τρελάνει τους αρχαιολάτρες χρυσοθήρες είναι αυτή που αναφέρεται στην ύπαρξη ενός τούνελ μεταξύ αρχαίας Σικυώνας και Αρχαίας Κορίνθου όπου είναι …παρκαρισμένη η χρυσή άμαξα ενός βασιλιά! Αλλά υπάρχει και το άλλο τούνελ όπου βρίσκεται κρυμμένη η χρυσή γουρούνα με τα ολόχρυσα γουρουνάκια της! Οι συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πάρα πολλές .Πριν από μερικά χρόνια στο Βραχάτι συνελήφθησαν δύο άτομα με ανιχνευτή μετάλλων. Επειδή δεν τους έπιασαν έπ' αυτοφώρω τους απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη κατοχή και λαθραία εισαγωγή ανιχνευτών μετάλλων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συνελήφθησαν τέσσερις επίδοξοι χρυσοθήρες ,είπαν στην αστυνομία πως είχαν δει όνειρο ότι στο σημείο όπου έσκαβαν υπήρχε κρυμμένος θησαυρός !

Το να δει κάποιος Κορίνθιος αγρότης ένα πρωινό το χωράφι του σκαμμένο όχι μόνο δεν τον εκπλήσσει και τόσο, αφού το «σπορ» είναι πια πολύ διαδεδομένο, αλλά τον υποψιάζει κιόλας. Και τις περισσότερες φορές συνεχίζει ο ίδιος το σκάψιμο ελπίζοντας ότι οι πληροφορίες του επίδοξου χρυσοθήρα δεν ήταν λάθος…

Η Αρχαία Κόρινθος όπως είναι γνωστό ,είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις με επίνειο και κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία .Κατά καιρούς η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς ,ενώ τακτικό φαινόμενο είναι ανακάλυψη διάφορων αρχαίων αντικειμένων.

Παρά τη μεγάλη ληστεία που είχε γίνει προ ετών στο Μουσείο της Κορίνθου, οι αρχαιολογικοί χώροι φυλάσσονται πλημμελώς και έτσι ανοίγει η όρεξη των αρχαιοκαπήλων, για κάποιο…ενθύμιο! Αρκετές φορές έχουν λεηλατηθεί τέτοιοι χώροι και έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα αξίας ,τα οποία έχουν ταξιδέψει στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρεται το αρχαίο νεκροταφείο που έχει βρεθεί στην περιοχή των Αηδονιών της Νεμέας, το οποίο έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στόχος αρχαιοκαπήλων…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”