Χιλιάδες «Ιντιάνα Τζόουνς» οργώνουν την Ελλάδα

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Χιλιάδες «Ιντιάνα Τζόουνς» οργώνουν την Ελλάδα

Δημοσίευση από admin »

Στο Διαδίκτυο μεταφέρουν πλέον τις δραστηριότητές τους οι κυνηγοί χαμένων θησαυρών. Από τα βουνά της Μακεδονίας και τις απάτητες σπηλιές της Κεντρικής Ελλάδας, τη Θράκη και την ορεινή Πελοπόννησο οι σύγχρονοι θησαυροθήρες έχουν μετακομίσει στις δαιδαλώδεις ιστοσελίδες του Ιντερνετ όπου χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα ανταλλάσσουν εμπειρίες, γνώμες, διασταυρώνουν στοιχεία και συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Ορισμένες ιστοσελίδες του Διαδικτύου και chat room –αν εξαιρέσει κανείς αυτούς που επιχειρούν να αναλύσουν το φαινόμενο– έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονικά καφενεία θησαυροθήρων και μάλιστα σε ορισμένες διευθύνσεις απαιτείται και δήλωση στοιχείων του χρήστη για να του παραχωρηθεί κωδικός πρόσβασης.

Εξάπτουν τη φαντασία

Μεταξύ των σχετικών portal, κι αυτό που διαφημίζει βιβλία για χαμένους θησαυρούς, βιβλία με θρύλους και ιστορίες κάποιων που πλούτισαν ξαφνικά, που βεβαίως εξάπτουν την φαντασία. Οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες που αναζητούν θέματα κρυμμένων θησαυρών στον ελλαδικό χώρο και παρουσιάζουν μεθόδους εντοπισμού, συνοδεύονται και από καταχωρίσεις για συσκευές ανιχνευτών μετάλλου τους οποίους ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραγγείλει ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας έτσι να δώσει στόχο στον περίγυρό του.

«Το κυνήγι θησαυρού στην Ελλάδα αποτελεί το άλλο μισό του τζόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ» πρώην εισαγγελικός λειτουργός με πολύχρονη θητεία στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς είναι περισσότερες από τα... μανιτάρια. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στον νόμιμο τζόγο, εύκολα γίνεται πιστευτό αυτό που υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες πώλησης ανιχνευτών, πως η μισή «Ελλάδα ψάχνει θησαυρούς». Αλλωστε, κάθε χρόνο πωλούνται περισσότεροι από 3.000 ανιχνευτές μετάλλων, ενώ στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, λειτουργεί ατύπως γραφείο ερευνών για θησαυρούς.

Πάνω από 30 οι νεκροί

Εξοπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων, μυστικούς χάρτες ή με «σίγουρες πληροφορίες» από συγγενείς και απογόνους αντισταστιακών ή αριστερών ανταρτών που κατέφυγαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση και δεν επέστρεψαν, οι σύγχρονοι θησαυροθήρες εκδράμουν στα βουνά και στα λαγκάδια της Ελλάδας ψάχνοντας –και συχνά δαπανώντας μεγάλα ποσά, ένας ανιχνευτής μετάλλων στοιχίζει 4.000 ευρώ– για αμύθητους θησαυρούς, «φορτώματα» με εγγλέζικες χρυσές λίρες, καβάντζες μπέηδων και λάφυρα πειρατών.

Ομως το κυνήγι αυτό δεν είναι αναίμακτο. Αρκετές φορές χρυσοθήρες χάθηκαν στη δίνη του δικού τους πυρετού. Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους (από το 1988 έως σήμερα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30), τραυματίστηκαν ή κινδύνεψαν σοβαρά ψάχνοντας για κάποιο θησαυρό. Πρόσφατη η περίπτωση των τριών νεαρών που εγκλωβίστηκαν στη «στοά Μπαρέτα» του Παγγαίου (Νοέμβριος 2006) και χρειάστηκε η επέμβαση ειδικής ομάδας διάσωσης, ένα μήνα μετά το θάνατο άλλου χρυσοθήρα, ηλικίας 45 ετών στη Νιγρίτα Σερρών. Ως πιο θανατηφόρα τοποθεσία για τους κυνηγούς θησαυρών έχει αναδειχθεί το Παγγαίο, σε στοά του οποίου πριν από οκτώ χρόνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερις φίλοι θησαυροθήρες.

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι «Ιντιάνα Τζόουνς» είναι σίγουρα χιλιάδες αφού από τη δεκαετία του ’60 και μετά ο κίτρινος πυρετός έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που σε ορισμένα χωριά των νομών Κιλκίς, Κοζάνης, Γρεβενών, Πιερίας, Πέλλας Χαλκιδικής, Καβάλας και Σερρών οι μισοί κάτοικοι έχουν πάρει μέρος στην αναζήτηση θησαυρού.

Τα κυριότερα πεδία δράσης των θησαυροθήρων, παλιά γεφύρια, δάπεδα ναών και ξωκλήσια, αυλές και τοίχοι μοναστηριών, ερείπια παλιών κτιρίων που στέγασαν στα παλιά χρόνια δημόσιες υπηρεσίες, εγκαταλελειμμένοι μύλοι, δαιδαλώδη σπήλαια-καταφύγια ανταρτών και κυνηγημένων λήσταρχων επί Τουρκοκρατίας που συνδέονται με ιστορίες και θρύλους από την περίοδο της Κατοχής, της Τουρκοκρατίας, με πειρατές και Εβραίους. Τα βουνά που έχουν ανασκαφεί περισσότερο μετά το Παγγαίο είναι το Βέρμιο, το Πάικο και ο Μπούρινος (Κοζάνη) σε κορυφή του οποίου θησαυροθήρες ανατίναξαν σπηλιά και έβγαλαν τόνους πετρωμάτων, ορατούς πλέον από άλλες κορυφές, για να καταλήξουν σ’ αυτό που συχνά ακούγεται από τα χείλη τους «μας πρόλαβαν άλλοι…».

Στα όρια της νομιμότητας

Οι σύγχρονοι κυνηγοί θησαυρών ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ενώ σε εκατοντάδες περιοχές έχουν σημειωθεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τις λαθρανασκαφές τους (στις βραχογραφίες της Καβάλας, στα πετρωτά γεφύρια των Ζαγοριών, στη Λυχνοσπηλιά της Πάρνηθας, στη Χρυσή Πέλλας, στο μονή Μουτσιάλης στα Πιέρια κ.α.). Οπως τονίζουν αστυνομικοί και αρχαιολόγοι, η αναζήτηση θησαυρών απέχει όσο μια κλωστή από την αρχαιοκαπηλία. Χαρακτηριστικές είναι δύο πρόσφατες υποθέσεις. Σε νομότυπη έρευνα τριών χρυσοθήρων, ανακαλύφθηκε στην Ερμακιά Κοζάνης, τον περασμένο Νοέμβριο βυζαντινός τάφος. Αλλος χρυσοθήρας, κατά τις νυχτερινές εξορμήσεις του ανακάλυψε 100 σπουδαία αρχαία αντικειμένα, τα οποία «αποκαλύφθηκαν» κατά την εξομολόγηση του θησαυροθήρα στον ιερέα του χωριού του.

Οι περισσότερες ομάδες χρυσοθήρων ζητούν άδεια εκσκαφής από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών ή της Αρχαιολογίας μόνο όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ο Αλμυρός Βόλου, οι Γόννοι Λάρισας όπου οι κυνηγοί αναγκάστηκαν να ξαναφτιάξουν την πλατεία που κατέστρεψαν αναζητώντας θησαυρό, τα Διαβατά και τα τουρκικά λουτρά Φοίνιξ στον Βαρδάρη Θεσσαλονίκης, η Ερμακιά Κοζάνης, το Μυριόφυτο του Κιλκίς, το Μαργαρίτη Θεσπρωτίας είναι ορισμένες από της περιοχές που ερευνήθηκαν τα τελευταία χρόνια νομίμως με σκαπτικά μηχανήματα.

Τα... όνειρα των χρυσοθήρων

Οι πιο διάσημοι θησαυροί είναι: Του Γερμανού ναζί Μαξ Μέρντεν, τον οποίο αναζήτησαν θησαυροθήρες στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, ο θησαυρός του Αλή Πασά, των Πετκόφ, Καρά Αλή και Βαλσάμ Βοεβόδα στη Ροδόπη, του Λύκου στην Πελοπόννησο, του Σιαδήμα στη Στερεά, του Νικοτσάρα στη Δράμα κ.ά. Αποκορύφωμα αλλά και ειρωνεία της τύχης απέναντι στους κυνηγούς τέτοιων θησαυρών είναι η περίπτωση, πριν από μερικά χρόνια, ομάδας χρυσοθήρων στη Μεθώνη Πιερίας, οι οποίοι αφού εξασφάλισαν την άδεια, έσκαψαν για να φέρουν στην επιφάνεια από βάθος ενός μέτρου μια τρύπια δεκάρα!

Πηγη: Άρθρο του Θαναση Τσιγγανα, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, την 21/01/2007
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος admin την 05 Ιαν 2008, 20:19, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”