Βρύση στην Κομοτηνή

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Βρύση στην Κομοτηνή

Δημοσίευση από ApoToPalioForum » 24 Ιαν 2007, 19:58

Δημοσιευμένο από 12/07/05 στις 13:17:42 GMT+02:00 από admin

Για την βρύση της οδού Αθανασίου Διάκου γράφηκαν κατά καιρούς πάρα πολλά στην στήλη αυτή που αποσκοπούσαν στην διάσωση του μνημείου αυτού που μαζί με την βρύση της οδού Καρασώ που σήμερα είναι εντοιχισμένη σε οικοδομή του δρόμου, αποτελούν μνημεία που έχουν σχέση με την ιστορία της πόλης του περασμένου αιώνα.

-Φτιαγμένες οι βρύσες της οδού Αθ. Διάκου και Καρασώ πριν 150 περίπου χρόνια από Έλληνες τεχνίτες τα ονόματα των οποίων υπάρχουν ακόμη, η μεν δεύτερη κατόρθωσε να διασωθεί μια και έγινε τμήμα κάποιας οικοδομής, ενώ η πρώτη η οποία με την διάνοιξη των δρόμων Αθ. Διάκου και Μ.Μ. Ιωαννικείου, βρέθηκε στο ενδιάμεσο, έγινε στόχος των χρυσοθήρων.

-Και οι δύο ήταν στην συνοικία Βαρώσι της Κομοτηνής, όπου κατοικούσαν άνθρωποι του εμπορίου και του χρήματος, όπως και Εβραίοι που φεύγοντας εσπευσμένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκρυβαν τα χρήματά τους όπου έβρισκαν, επιλέγοντας να είναι κοντά σε γνωστά σημάδια όπως μεγάλα δέντρα, βρύσες, τζαμιά, εκκλησίες κλπ.

-Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν η βρύση αυτή βρέθηκε εγκατελειμένη στην μέση του δρόμου, έγινε ο στόχος αυτών που πίστευαν ότι μέσα τους κρύβει θησαυρούς, οπότε και άρχισαν σιγά – σιγά να την κατατρώγουν.

-Σήμερα, η βρύση αυτή απόμεινε η μισή και αν αφεθεί όπως τώρα στο έλεος της μοίρας, θα καταφαγωθεί ολόκληρη, αφού οι χρυσοθήρες δεν αντιλαμβάνονται ούτε από αρχαιότητες, ούτε από μνημεία, ούτε από ιστορία, ούτε από απομεινάρια του παρελθόντος.

-Ο δήμαρχος Κομοτηνής που έδειξε ενδιαφέρον για επισκευή και συντήρηση μουσουλμανικών μνημείων της Κομοτηνής, καλό θα είναι να προσέξει και την βρύση αυτή για την οποία στο παρελθόν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την διάσωσή της.

Πηγή: xronos.gr
Σημείωση: Αυτό το όνομα χρήστη είναι εικονικό και εμφανίζεται μόνο σε θέματα που είχαμε μεταφέρει από το παλιό – αρχικό μας φόρουμ, σε αυτό εδώ. Η μεταφορά έγινε χειροκίνητα γιατί δεν ήταν συμβατές οι βάσεις δεδομένων και δεν υπήρχε η δυνατότητα μετατροπής.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”