Γραφείο ανεύρεσης θησαυρών

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Γραφείο ανεύρεσης θησαυρών

Δημοσίευση από admin »

Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί γραφείο ερευνών για «χαμένους θησαυρούς». Γράμμος, Βίτσι, μοναστήρια και εκκλησίες τα αγαπημένα σημεία που οι χρυσοθήρες ψάχνουν τον «χαμένο θησαυρό». Ακόμη και οργανωμένα γραφεία που ασχολούνται με το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Δυτική Μακεδονία.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Ένα τέτοιο άτυπο «γραφείο ερευνών για την ανεύρεση θησαυρών» έχει δημιουργηθεί στην Πτολεμαΐδα, όπου σύμφωνα με τον διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χάρη Πατσώνα, «ένα τεχνικό γραφείο έχει μετατραπεί σε γραφείο που ψάχνει θησαυρούς, εκπονεί μελέτες και χαρτογραφεί περιοχές στις οποίες υποτίθεται είναι θαμμένοι σημαντικοί θησαυροί». Πρόσθεσε ότι «οι χρυσοθήρες που δρουν στην περιοχή είναι πολλοί. Πρόκειται για άτομα ευφάνταστα, τα οποία κινούνται με βάση διάφορες ιστορίες που δήθεν τους εκμυστηρεύτηκαν κάποιοι. Ορισμένοι από αυτούς είναι εφοδιασμένοι με χάρτες, τοπογραφικά περιοχών, ειδικές ράβδους και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα».Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «μέχρι τώρα ποτέ κανείς δεν βρήκε τον πολυπόθητο χαμένο θησαυρό που θα αλλάξει τη ζωή του». Στο νομό Κοζάνης οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρυσοθήρων είναι οι πρόποδες του Βερμίου στην Εορδαία, τα Σέρβια και το Βόιο. Τα αγαπημένα σημεία ερευνών από τους ανθρώπους αυτούς, είναι συνήθως εκκλησίες, μοναστήρια, αλλά και σπηλιές στα βουνά. Εκεί όμως που έχουν σκαφτεί σπιθαμή προς σπιθαμή τα βουνά, είναι ο Γράμμος και το Βίτσι σε Καστοριά και Φλώρινα, περιοχές που είχαν μετατραπεί σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων στον εμφύλιο. Φυσικά όλες αυτές οι ανασκαφές γίνονται είτε νόμιμα, δηλαδή με την προβλεπόμενη άδεια της κτηματικής Υπηρεσίας, είτε παράνομα. «Στα απόμερα μέρη οι ανασκαφές συνήθως γίνονται λαθραία, ενώ σε σημεία που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί, οι χρυσοθήρες προσφεύγουν στην υπηρεσία μας και βγάζουν άδεια», δήλωσε υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Δραστηριότητα χρυσοθήρων στο νομό Κοζάνης
Οι χρυσοθήρες στην περιοχή δραστηριοποιούνται είτε κατά μικρές ομάδες είτε «συνεταιρίζονται πολύ περισσότεροι, όταν απαιτούνται μεγάλες ανασκαφές, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα. Στην τελευταία περίπτωση συνάπτονται ακόμη και συμβολαιογραφικές πράξεις, για τον τρόπο της μοιρασιάς του πολυπόθητου θησαυρού. Από τις δραστηριότητες των χρυσοθήρων στο νομό Κοζάνης, ενδεικτικά σημειώνουμε:

Στην Ομαλή Βοϊου πριν από ένα χρόνο έσκαψαν την πλατεία του χωριού, κάτω από το σπίτι του Μπέη, ο οποίος σύμφωνα με μία ιστορία είχε κρύψει τις λίρες στο υπόγειο του σπιτιού. Την ιστορία αφηγήθηκαν τούρκοι που προέρχονται από την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1925, οι οποίοι επισκέφτηκαν πέρυσι τη γενέτειρά τους. Εφοδίασαν μάλιστα τους επίδοξους χρυσοθήρες με ένα χάρτη που έδειχνε το ακριβές σημείο του θησαυρού.

Στο Βέρμιο έχουν γίνει πάμπολλες ανασκαφές πλησίον των χωριών Μεσόβουνο και Πύργοι. Οι φήμες μιλούν για μια Τράπεζα που είχαν οι Οθωμανοί μέσα σε μια σπηλιά.

Στο Προσήλιο Σερβίων γίνεται λόγος για ένα σημείο στο οποίο έκρυψαν ένα εγγλέζικο τζιπ φορτωμένο με χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι τα σημεία που προσελκύουν τους κυνηγούς του χαμένου θησαυρού, καθώς: Μεταξύ άλλων έγιναν ανασκαφές στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Καστανιά Σερβίων και στην εκκλησία του νεκροταφείου του Κρόκου Κοζάνης. Βεβαίως, ενδιαφέρον για ανασκαφές εκδηλώθηκαν σε πολλά μοναστήρια, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί αρνήθηκαν οι ηγούμενοι των μονών να δώσουν άδεια.

Στα ακριτικά χωριά των νομών Καστοριάς και Φλώρινας οι «κρυμμένοι θησαυροί» στο Γράμμο και στο Βίτσι είναι τα αγαπημένο θέμα συζήτησης μεταξύ των χωρικών. Εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, είναι πολλοί οι χρυσοθήρες που έρχονται εφοδιασμένοι με χάρτες από άλλες περιοχές της χώρας προς αναζήτηση των θησαυρών που κρύβουν τα βουνά από την εποχή του εμφύλιου. «Χρόνια τώρα έχουν γίνει χιλιάδες λαθραίες ανασκαφές, αλλά ποτέ δεν βρέθηκε τίποτα», δήλωσε κάτοικος ακριτικού χωριού. Παρ’ όλα αυτά οι φήμες ότι δήθεν στην περιοχή βρήκαν κάποιοι πολλές λίρες οργιάζουν. Οι φήμες αυτές, είναι αρκετές για την αναζωπύρωση της δραστηριότητας των χρυσοθήρων.

Πηγή: sourdos.gr
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”