Θράκη

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Θράκη

Δημοσίευση από admin »

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, 2001, στην εφορεία αρχαιοτήτων της Θράκης, για να δοθεί άδεια και να αρχίσουν έρευνα για ανεύρεση κρυμμένων θησαυρών ξεπερνούν τις 1.000, περισσότερες από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

Ακόμη και για την αυλή του τζαμιού στο κέντρο της Κομοτηνής έχει ζητηθεί άδεια, αλλά και για το Ναό της Κοσμοσωτείρας Φερών, καθώς πληροφορίες μιλούν για κρυμμένο θησαυρό σε υπόγεια δωμάτια.

Έρευνες έχουν γίνει και στην Λευκίμμη του Εύρου, για τον θησαυρό που λένε ότι έκρυψε κάπου στο χωριό ο γνωστός καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Οδυσσέας. Ο θησαυρός αποτελείτε από χρυσές λίρες της περιόδου του εμφυλίου πολέμου και ακόμη δεν έχει βρεθεί.

Η περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αβάντας και Κίρκη με γνωστά περάσματα που χρησιμοποιούσαν τα καραβάνια, είναι η δημοφιλέστερη για μυθοπλαστικές ιστορίες.

Φήμες για θησαυρούς ακούγονται παντού, όπως αυτές για κάποιον αμύθητο θησαυρό που είχε κρύψει ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν πέρασε από την Θράκη, στο φρούριο Καλύβα της περιοχής Νέστου, μέσα σε μια χτιστή δεξαμενή. Η φήμη αυτή διαλύθηκε ύστερα από έρευνες που έκαναν στην περιοχή οι αρχαιολόγοι.

Εντυπωσιακές είναι και οι ιστορίες για ένα βαγόνι με Τούρκικες χρυσές λίρες, που έπεσε στα χέρια αδίστακτων ληστών, στην σιδηροδρομική γραμμή Κίρκη - Αλεξανδρούπολη και είναι κρυμμένο σε κάποια στοά, καθώς και άλλες ιστορίες για γαλαρίες με κρυμμένους θησαυρούς στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.

Στην περιοχή της Σαμοθράκης, ακούγεται μια ιστορία για δύο πλοία που ναυάγησαν στις ακτές της Σαμοθράκης και της Μαρώνειας, τα οποία μετέφεραν χρυσές λίρες και πολύτιμους λίθους. Το καράβι που βυθίσθηκε στην Μαρώνεια το αναζητούν πολλά χρόνια οι χρυσοθήρες, με σημάδι ένα καράβι με σπασμένα κατάρτια, σχεδιασμένο σε ένα βράχο στην ακτή. Κάποιοι είχαν οργανώσει να ανατινάξουν τον βράχο, γιατί πίστευαν ότι κάτω από αυτόν είχαν κρύψει οι πειρατές τους θησαυρούς.

Σε καμιά περίπτωση από της 1000 άδειες που έχει δώσει η αρχαιολογική υπηρεσία, για έρευνες από ιδιώτες, δεν έχει βρεθεί κάποιος θησαυρός. Πολλοί είναι και αυτοί που ψάχνουν χωρίς άδεια.

Πηγή: Έθνος 19/08/2001
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”