Βούλγαροι κυνηγοί θησαυρού στα χνάρια του Petko

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Βούλγαροι κυνηγοί θησαυρού στα χνάρια του Petko

Δημοσίευση από admin »

Στη Μαρώνεια έζησε ο περιβόητος Βούλγαρος και μάλιστα η πρώτη του Ελληνίδα σύζυγος κατάγονταν από τη Μαρώνεια

Οι επισκέπτες Βούλγαροι ψάχνουν να βρουν το σπίτι του, αλλά αυτό δεν υπάρχει. Ψάχνουν να βρουν τα ερείπια του, έστω το μέρος όπου βρίσκονταν, αλλά ούτε έτσι μπορούν να βγάλουν άκρη, αφού δεν υπάρχουν. Έτσι οι Βούλγαροι κυνηγοί του θησαυρού αναγκάζονται να ψάξουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα.

Ο Πέτκο Κυριάκωφ-Καλογιάννωφ ή όπως ήταν γνωστότερος Καπετάν Πέτκο Βοϊβόδα (Petko Voyvoda), ήταν επικεφαλής της βουλγαρικής εθνικής επανάστασης στη Θράκη του Αιγαίου και της Ροδόπης 1861-78, οργανωτής και διοικητής του ιταλο-βουλγαρικού τάγματος στην Κρητική Επανάσταση της Ελλάδας (1866-1869) και πολιτικός Βουλγαρίας. Υπήρξε όμως και ένας αιματηρός ληστής. Γεννήθηκε στην Αισύμη του Έβρου και έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Έζησε στη Μαρώνεια, εκεί όπου σύμφωνα με το μύθο που καλλιεργήθηκε γύρω από το όνομα του, φέρεται να άφησε πίσω του μία τεράστια περιουσία.

Αυτή την περιουσία κυνηγούν εδώ και χρόνια Βούλγαροι που καταφθάνουν στην περιοχή μας. Ο γραφικός οικισμός της Μαρώνειας ήταν ο προορισμός τους, όμως το τελευταίο διάστημα το «κυνήγι του θησαυρού» έχει ενταθεί. Κατά ομάδες φθάνουν Βούλγαροι, μέσω του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας στη Μαρώνεια και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» ρωτούν να μάθουν που βρίσκονταν το σπίτι του Petko Voyvoda.

Ο Petko Voyvoda, ήταν Βούλγαρος εθνικιστής, που έδρασε στη Θράκη με στόχο να κατοχυρώσει τις βλέψεις της πατρίδας του στα εδάφη της Θράκης, ώστε να αποκτηθεί η πολυπόθητη έξοδος στο Αιγαίο, γράφει ο ιστορικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης, γι’ αυτό το ιστορικό πρόσωπο. Επισημαίνει ότι η περίπτωση του αποτελεί σήμερα ένα ιστορικό αίνιγμα, καθώς από μια πλευρά ιστοριογράφων, παρουσιάζεται ως επαναστάτης, ακόμα και ελευθερωτής, ενώ από τις προξενικές αναφορές της εποχής και από τα δημοσιεύματα του Τύπου, σκιαγραφείται και ως φοβερός λήσταρχος.

Είναι γεγονός πάντως σύμφωνα με τον ιστορικό συγγραφέα και δημοσιογράφο, ότι ο Petko Voyvoda, έκανε επιθέσεις εναντίον των Οθωμανών, αλλά από τη μελέτη διαφόρων στοιχείων προκύπτει ότι δεν παρέλειπε να εξοντώνει και ελληνικά χωριά και μάλιστα σε περιοχές, στις οποίες απέβλεπε να κυριαρχήσει ο βουλγαρικός εθνικισμός, αλλοιώνοντας τη σύνθεση του πληθυσμού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα όσα υπέστησαν στη Μαρώνεια και τα χωριά πέριξ της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον Παντελή Αθανασιάδη, ίσως η εγκυρότερη απάντηση για τους σκοπούς και επιδιώξεις του Petko Voyvoda, δίνει ο εκπαιδευτικός Ν.Γ. Χατζόπουλος, λίγα χρόνια μετά την έξαρση της δράσης του Βούλγαρου ληστή, αν δεχθούμε ότι είχε μόνο επαναστατικές ιδέες.

Οι στόχοι του ήταν ουσιαστικά, η ανατροπή του πληθυσμιακού καθεστώτος της περιοχής και η δημιουργία συμπαγών βουλγαρικών θυλάκων, έως τη θάλασσα του Θρακικού Πελάγους. Άλλωστε μέλη της οικογένειας των Καλογιάννωφ ή Καλογιάννογλου είχαν διακριθεί στο Δουάν Ασάρ (σημερινή Αισύμη του Έβρου) «επί βουλγαρισμώ» όπως επεσήμανε ο Χατζόπουλος. Ο Petko Voyvoda είχε γεννηθεί στην Αισύμη και η πανίσχυρη οικογένεια του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις.

Όσον αφορά στη ληστρική του δράση, ο Παντελής Αθανασιάδης καταγράφει ότι μια πρώτη επισήμανση της δράση του Petko Voyvoda, είναι ότι το 1878, τριάντα ληστές υπό τις διαταγές του «φέροντες ελληνικάς σημαίας» εισήλθαν τα χαράματα στο οθωμανικό χωριό Τασλίκιοϊ (σ.σ. το σημερινό χωριό Πετρωτά Ροδόπης) και απήγαγαν όλους τους Οθωμανούς λέγοντας ότι είναι απεσταλμένοι των Ρώσων για να τους υποτάξουν. Κατόπιν τους αφόπλισαν - δείγμα υποταγής - και αφού λαφυραγώγησαν το χωριό, σκότωσαν ορισμένους και αποχώρησαν. Οι χριστιανοί και οι οθωμανοί κάτοικοι της Μάκρης που απείχε δύο ώρες από το Τασλίκιοϊ, φοβούμενοι μήπως υποστούν τα ίδια, ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια.

Από διάφορες έγγραφες μαρτυρίες φαίνεται η δολιότητα του Petko Voyvoda, ο οποίος συνήθιζε στις ληστρικές του επιδρομές να υψώνει την ελληνική σημαία και να μιλάει ελληνικά για να παραπλανά τις αρχές και τα θύματα του.

Στη Μαρώνεια πάντως έζησε ο περιβόητος Βούλγαρος και μάλιστα η πρώτη του Ελληνίδα σύζυγος κατάγονταν από τη Μαρώνεια. Οι επισκέπτες Βούλγαροι ψάχνουν να βρουν το σπίτι του, αλλά αυτό δεν υπάρχει. Ψάχνουν να βρουν τα ερείπια του, έστω το μέρος όπου βρίσκονταν, αλλά ούτε έτσι μπορούν να βγάλουν άκρη, αφού δεν υπάρχουν. Έτσι οι Βούλγαροι κυνηγοί του θησαυρού αναγκάζονται να ψάξουν μέσα σε ερείπια και χαλάσματα, παθιασμένοι με τα όσα έχουν πληροφορεί για τον ήρωα τους και για την ληστρική του δράση στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ευτυχώς πάντως για την τοπική οικονομία, αρκετοί Βούλγαροι τουρίστες αδιαφορούν για τους μύθους του χαμένου θησαυρού και τον Petko Voyvoda και κοιτούν απλώς να απολαύσουν τη θάλασσα και το καταπράσινο τοπίο της Μαρώνειας. Αυτοί μάλλον περνούν και καλύτερα.

Πηγή: xronos.gr, 05.06.2015
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Gabriel
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 04 Φεβ 2007, 01:20

Re: Βούλγαροι κυνηγοί θησαυρού στα χνάρια του Petko

Δημοσίευση από Gabriel »

Στην Αισύμη , όταν κατεδάφισαν το σπίτι του λένε ότι βρέθηκαν λίρες πάντως. Το σπίτι του εκεί δεν υπάρχει πλέον , για όσους το ψάχνουν.
aekaraaekara
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 24 Δεκ 2015, 07:56

Re: Βούλγαροι κυνηγοί θησαυρού στα χνάρια του Petko

Δημοσίευση από aekaraaekara »

πανε να μας φανε τα λεφτα οι βουλγαροι
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”