Σαφάρι για τον θησαυρό μιας αγγλικής ναυαρχίδας

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Σαφάρι για τον θησαυρό μιας αγγλικής ναυαρχίδας

Δημοσίευση από ApoToPalioForum »

Δημοσιευμένο από 16/02/05 στις 10:23:18 GMT+02:00 από asterioss

H σφραγισμένη με κερί περγαμηνή που εστάλη στην αυλή του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' στις αρχές του 1694 από έναν από τους κατασκόπους της στην Ιταλία πρέπει να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Πάνω της ήταν γραμμένες οι λέξεις: «H αγγλική ναυαρχίδα χάθηκε στην τρικυμία. Στο πλοίο υπήρχαν ένα εκατομμύριο πιάστρα, από τα οποία 800.000 ήταν για τον δούκα της Σαβοΐας».

Το εν λόγω σκάφος ήταν το «HMS Sussex», το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού με τα 80 κανόνια, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Πόρτσμουθ στις 27 Δεκεμβρίου του 1693, για τη Μεσόγειο, μεταφέροντας ένα τεράστιο ποσό δωροδοκίας. Στα αμπάρια του, κλειδωμένα σε μια σειρά σεντούκια επενδυμένα με σίδερο, βρίσκονταν χρυσά νομίσματα αξίας 1 εκατ. στερλινών, που σήμερα αξίζουν τουλάχιστον 600 εκατ. στερλίνες (πάνω από ένα δισ. ευρώ) και προορίζονταν για τον άρχοντα της Σαβοΐας, στη Βορειοδυτική Ιταλία.

Ο στόχος ήταν να πειστεί ο δούκας να επιτεθεί από τον Νότο εναντίον του Γάλλου μονάρχη κατά την κορύφωση του Εννεαετούς Πολέμου. Αλλά το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 1694, το πολεμικό πλοίο, η ναυπήγηση του οποίου είχε ολοκληρωθεί μόλις οκτώ μήνες νωρίτερα, ναυάγησε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, παίρνοντας μαζί του στον βυθό το πολύτιμο φορτίο του, σε βάθος 3.000 ποδών.

Δωροδοκία
Ο καπετάνιος του πλοίου, ο ναύαρχος σερ Φράνσις Ουίλερ, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε στο Γιβραλτάρ (φορώντας τις πιτζάμες του, λένε οι φήμες), είχε μυστικές διαταγές από τον βασιλιά Γουλιέλμο Γ' να πληρώσει το ποσό της δωροδοκίας. H απώλεια του χρυσού έπεισε τον Άγγλο μονάρχη να επιδιώξει την ειρήνη και έβαλε σε κίνδυνο τα οικονομικά του κράτους σε τέτοιο βαθμό, ώστε ιδρύθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας για να προληφθεί μια επανάληψη του φιάσκου. Τώρα, καθώς πλησιάζει η 311η επέτειος του ναυαγίου, το ποσό της δωροδοκίας που έστειλε ο βασιλιάς Γουλιέλμος προκαλεί για μια ακόμη φορά έχθρες και διαιρέσεις.

H περίπτωση του «HMS Sussex» θα έχει επιπτώσεις και στα τρία εκατομμύρια ναυάγια που υπολογίζεται πως βρίσκονται στους ωκεανούς του κόσμου, καθώς και στις αντίπαλες δυνάμεις των φτωχά αμειβόμενων αρχαιολόγων και των πλούσιων εμπορικών εταιρειών ναυαγιαιρέσεων. Πρόκειται επίσης για ένα κυνήγι θησαυρού που, αν πετύχει, θα προσφέρει στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ώς και 360 εκατομμύρια στερλίνες.

Κυνήγι
Όταν η είδηση για τον χαμό του «Sussex» έφτασε το 1694 στο ιταλικό λιμάνι του Λιβόρνο, ο ανώνυμος Γάλλος κατάσκοπος έσπευσε να μεταφέρει το μήνυμα στις Βερσαλλίες. Μετά την αρχική ευφορία, η περγαμηνή αρχειοθετήθηκε και ξεχάστηκε για τρεις αιώνες. Αλλά το 1994 βρέθηκε από έναν Ιταλό ερευνητή, πυροδοτώντας ένα από τα πιο πυρετώδη κυνήγια θησαυρού στην ιστορία.

Φοβούνται τις υποβρύχιες λεηλασίες
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ένα σωστικό σκάφος τελευταίας τεχνολογίας και ιδιοκτησίας της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας Odyssey Marine Exploration θα φτάσει στον τόπο του ναυαγίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ. Εξοπλισμένοι με το πιο προηγμένο υποβρύχιο ρομπότ του πλανήτη, οι ναυαγιαιρέτες θα αρχίσουν τη διαδικασία της εξέτασης του ναυαγίου του 17ου αιώνα, για το οποίο πιστεύουν πως είναι το ναυάγιο του «HMS Sussex», και θα προσπαθήσουν να φέρουν στην επιφάνεια τα χρυσά πιάστρα και οποιαδήποτε άλλα τεχνουργήματα έπειτα από τρεις αιώνες στον βυθό. Ώς τώρα δεν έχει γίνει ναυαγιαίρεση σε τέτοιο βάθος για πλοίο τέτοιας ηλικίας. Το εγχείρημα υπολογίζεται πως θα στοιχίσει 24 εκατ. στερλίνες και κατέστη δυνατό χάρη σε μια πρωτοφανή συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο για το μοίρασμα των εσόδων.

Ενώ όμως το σχέδιο αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδές - έως και 1 δισεκατομμύριο στερλίνες (1,7 δισ. ευρώ) είναι πιθανόν να συγκεντρωθούν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις - προκαλεί ανησυχίες στους Βρετανούς αρχαιολόγους. Εκφράζουν φόβους πως μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της λεηλασίας της υποθαλάσσιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Και ενώ τα σχέδια για τη ναυαγιαίρεση οριστικοποιούνται, ο «Ιντιπέντεντ» πληροφορήθηκε πως μια ομάδα κορυφαίων ακαδημαϊκών έχει κινητοποιηθεί εναντίον της υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας, που συντονίζει τη ναυαγιαίρεση, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό ισοδυναμεί με λεηλασία υποθαλάσσιων πόρων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 21/01/2005, CAHAL MILMO, Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελόπουλος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στον κόσμο”