Το νησί του θησαυρού

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ApoToPalioForum
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 21 Σεπ 2008, 15:35

Το νησί του θησαυρού

Δημοσίευση από ApoToPalioForum »

Δημοσιευμένο από 01/04/05 στις 19:57:30 GMT+02:00 από admin

Μία ξενοδόχος, ένας έμπορος υφασμάτων κι ένας πυροσβέστης αναζητούν ένα μυθικό θησαυρό σ’ ένα χιλιάνικο νησάκι χαμένο κάπου στον Ειρηνικό, εφτακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές της Νότιας Αμερικής: το θησαυρό του Χρυσού Τριαντάφυλλου. Η επιχείρηση έχει εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Μνημείων της Χιλής. Στην προκειμένη περίπτωση, το Συμβούλιο Μνημείων όχι μόνο επέτρεψε τις ανασκαφές, αλλά υποχρέωσε αυτούς που ψάχνουν να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο τα τρία τέταρτα του θησαυρού θα δημευτούν από το κράτος της Χιλής. Πρόκειται για 82 σεντούκια γεμάτα χρυσό, νομίσματα, πολύτιμους λίθους και περιδέραια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του χιλιάνικου Τύπου, η αξία του θησαυρού είναι αρκετά μεγάλη ώστε να καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Αγγίζει, κατά πάσα πιθανότητα, τα 2,8 δισεκατομμύρια δραχμές! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θησαυρός θάφτηκε κάποτε στο νησί και μια μυστική αποστολή απέτυχε παταγωδώς να τον ξαναβρεί. Το αν βρίσκεται ακόμα εκεί σήμερα παραμένει μια εικασία. Μπορεί να τον ρούφηξε κάποιο γιγάντειο παλιρροϊκό κύμα στα τέλη του 17ου αιώνα. Ίσως να θάφτηκε στα έγκατα της γης μετά από κάποιο σεισμό ή να τον έκλεψαν οι κυνηγοί θαλάσσιων λιονταριών οι οποίοι τριγύριζαν στο νησί μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, είτε ο θησαυρός βρεθεί είτε όχι, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό των εξακοσίων κατοίκων του νησιού την πεποίθηση ότι στον τόπο τους κρύβονται όχι μόνο ένας, αλλά πολλοί θησαυροί

Η μυστηριώδης επιστολή

Οι κάτοικοι του νησιού συμφωνούν ότι ο τόπος τους είναι γεμάτος θησαυρούς. Τουλάχιστον τέσσερις θησαυρούς, σύμφωνα με τον αρχηγό της Δασονομίας, Ιβάν Λεΐβα, ο οποίος είναι επιφυλακτικός. Κυρίως το χειμώνα, πολλοί ψαράδες εξερευνούν τις δεκάδες σπηλιές του νησιού. Συχνά φέρνουν στο φως μαχαιροπίρουνα, τάφους, κρανία και σουγιάδες. Δεν ακούστηκε ποτέ ότι βρέθηκε κάτι άλλο. Η πιο πιστή κυνηγός του θησαυρού είναι η Μαρία Τερέζα Μπέκε, ιδιοκτήτρια της πανσιόν-ταβέρνας «Ντανιέλ Ντεφόε». Εδώ και χρόνια, το κυνήγι του θησαυρού τής έχει γίνει έμμονη ιδέα. Όλα ξεκίνησαν από μια περγαμηνή που κληρονόμησε από τον πεθερό της, ένα Χιλιανό γιατρό, ο οποίος έλεγε πως την είχε ανακαλύψει σε μια κοσμηματοθήκη θαμμένη στην άμμο. Η περγαμηνή αυτή ήταν γραμμένη σε αρχαία αγγλικά κι αναφερόταν στο θησαυρό του «αντιβασιλέα» των Ινδιάνων, δίνοντας μάλιστα κάποιες ενδείξεις για το πού βρίσκεται ο θησαυρός. Πολλά χρόνια πριν, όλη η οικογένεια Μπέκε ξεκίνησε να σκάβει δίπλα από ένα κίτρινο σπίτι που βλέπει στον περιφερειακό δρόμο του χωριού. Όχι μόνο δε βρήκε τίποτα, αλλά τους σταμάτησε και η Δασονομία. Η Μπέκε είχε σχεδόν παραιτηθεί από τις προσπάθειές της, όταν εμφανίστηκε στο νησί ένας Αμερικάνος δημοσιογράφος και της πήρε συνέντευξη. Η συνέντευξη ξύπνησε ιστορικές μνήμες στον Μπέρναρντ Κάιζερ, από το Ιλινόις, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα, σε κάποιο ταξίδι του στη Χιλή, αποφάσισε να τη συναντήσει. Έτσι πείστηκε κι αυτός ότι η ιστορία ήταν αυθεντική. Ταξίδεψε στην Αγγλία, ήρθε σ’ επαφή με ιστορικούς και υπεύθυνους αρχείων και εξακρίβωσε ότι τα αγγλικά της περγαμηνής ήταν πράγματι η oμιλούσα γλώσσα του 18ου αιώνα. Έκτοτε και στον Κάιζερ εντυπώθηκε η ιδέα του θησαυρού.

Το Στόμα του Σκορπιού

Στο ιδιωτικό αρχείο μιας αριστοκρατικής οικογένειας της Βρετανίας, οι αρχειοφύλακες του Κάιζερ ανακάλυψαν άλλες δύο περγαμηνές που αναφέρονταν στην πρώτη. Περαιτέρω έρευνες στο ιστορικό «Αρχείο των Ινδιάνων», στη Σεβίλλη, έλυσαν τελικά το αίνιγμα αυτού του καταραμένου θησαυρού. Το πρόβλημα με τις επιστολές που βρέθηκαν είναι ότι απευθύνονταν σε κάποιο Βρετανό αξιωματικό, ο οποίος ήξερε ήδη πού βρισκόταν ο θησαυρός. Γι’ αυτό ο συντάκτης των επιστολών, κάποιος καπετάνιος Γουέμπ, φοβούμενος μην πέσουν οι επιστολές σε εχθρικά χέρια, απέφυγε να αναφέρει στον παραλήπτη στοιχεία που του ήταν ήδη γνωστά. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τα σεντούκια με το χρυσό είναι κρυμμένα στο «Στόμα του Σκορπιού», κάπου στην παραλία, σε κοντινή απόσταση από το «σημείο παρατήρησης».

Το Χρυσό Τριαντάφυλλο

Όμως πού βρίσκεται και τι είναι αυτό το «σημείο παρατήρησης»; Ο Κάιζερ έκανε δύο πολύ σημαντικές ανακαλύψεις. Η πρώτη ήταν σχεδόν τυχαία. Σ’ ένα σημείο της ακτής, γνωστό ως Πουέρτο Ινγκλέζ, στην άκρη μιας μικρής εσοχής βρίσκεται η σπηλιά που ο Σέλκερκ ή Ροβινσόνας χρησιμοποίησε ως καταφύγιο ή στάβλο για τις κατσίκες του. Στο βάθος, ο Κάιζερ βρήκε εγχάρακτα κάποια γράμματα, τα οποία διαβάζονται ακόμα και σήμερα. Κυρίως η λέξη «ANSON», με κάτι σαν «U» που γέρνει προς το «Α». Τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για το γράμμα U, αλλά για ένα πέταλο. Και το σημαντικότερο; Η μυστική αποστολή αναζήτησης του θησαυρού που ο ναύαρχος Άνσον ανέθεσε στον Γουέμπ λεγόταν «Horseshoe», δηλαδή πέταλο. Κάτω από το «ANSON» είναι ανάγλυφο ένα τριαντάφυλλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι το μόνο κόσμημα που αναφέρεται στις επιστολές, ανάμεσα στα πολλά που απαρτίζουν το θησαυρό, είναι ένα χρυσό τριαντάφυλλο. Λίγο πιο κάτω από το «ANSON», στο βάθος, είναι χαραγμένα τα αρχικά του Χουάν ντε Ουμπίγια ε Εκεβέρια, του πρώτου φύλακα του θησαυρού. Δίπλα υπάρχει ένα μεγάλο «S», που μάλλον συμβολίζει τη διαδρομή Ισπανία-Κούβα-Κέϊπχορν-Περού (Spagna-Cuba-Capo Horn-Peru), την οποία θα ακολουθούσε ο Ουμπίγια για τη Λίμα. Στη συνέχεια ο Κάιζερ ανακάλυψε ότι τα δύο εγκαταλειμμένα κανόνια πάνω από τη σπηλιά δεν ήταν ισπανικά, όπως πίστευαν οι κάτοικοι του νησιού, αλλά βρετανικά -ακριβώς ο ίδιος τύπος μ’ εκείνα που είχαν τα εμπορικά πλοία στο τέλος του 18ου αιώνα, όπως το πλοίο του Γουέμπ, ο «Μονόκερως». Να λοιπόν το «σημείο παρατήρησης» από το οποίο ξεκινάει η αναζήτηση του Χρυσού Τριαντάφυλλου.

Κατολισθήσεις και σεισμοί

Αυτά και άλλα ντοκουμέντα που ανακάλυψε ο Κάιζερ έπεισαν το αυστηρό Εθνικό Συμβούλιο Μνημείων της Χιλής. Τώρα, δύο αρχαιολόγοι υποστηρίζουν τις εξερευνήσεις, οι οποίες άρχισαν τον προπερασμένο Νοέμβριο υπό την επίβλεψη της ξενοδόχου Μπέκε, του Κάιζερ και κάποιου γείτονά του, αρχηγού της πυροσβεστικής του Χάιγουντ, ονόματι Τζακ Γκράντι. Μετά από μια μέρα ανασκαφών ήρθε στο φως μια ρωγμή, της οποίας το άνοιγμα ήταν ακριβώς όπως το Στόμα του Σκορπιού, που αναφερόταν στις περγαμηνές - εφόσον βέβαια θεωρηθεί ότι τα πλάγια πετρώματα θυμίζουν όντως δύο τεράστιες δαγκάνες. Από το θησαυρό, όμως, ούτε ίχνος. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος, αν η είσοδος αυτής της σπηλιάς είχε κατολισθήσει εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Όποιος τον βρει σιωπά

Οι έρευνες συνεχίζονται με διακοπές, λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πολιτικούς. Το Εθνικό Συμβούλιο θορυβήθηκε από το ζωηρό ενδιαφέρον του χιλιάνικου Τύπου. Ο κοινοτάρχης, ο οποίος είδε τα ντοκουμέντα του Κάιζερ και πείστηκε ότι ο θησαυρός βρίσκεται εκεί, απαιτεί για λογαριασμό της κοινότητας μέρος του θησαυρού που θα βρεθεί. Αν ανακαλυφθεί ο θησαυρός του Χρυσού Τριαντάφυλλου ίσως χρειαστεί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια υπηρεσία επίλυσης νομικών διαφορών. Ποιος απ’ όλους είναι ο νόμιμος κάτοχός του; Θεωρητικά, η Χιλή. Αρχικά όμως ήταν περιουσία του βασιλείου της Αγγλίας, η οποία τον έκλεψε από τους Βουρβόνους της Ισπανίας, οι οποίοι τον είχαν αφαιρέσει παράνομα από τους Αψβούργους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τον είχαν αρπάξει από τους Ινδιάνους του Περού!

Πηγή: Focus - Από το τεύχος Νο 4, Ιούνιος 2000, σελ. 82-89
Σημείωση: Αυτό το όνομα χρήστη είναι εικονικό και εμφανίζεται μόνο σε θέματα που είχαμε μεταφέρει από το παλιό – αρχικό μας φόρουμ, σε αυτό εδώ. Η μεταφορά έγινε χειροκίνητα γιατί δεν ήταν συμβατές οι βάσεις δεδομένων και δεν υπήρχε η δυνατότητα μετατροπής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στον κόσμο”