Δορυφορικό ραντάρ εντοπίζει θαμμένους θησαυρούς

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
asterioss

Δορυφορικό ραντάρ εντοπίζει θαμμένους θησαυρούς

Δημοσίευση από asterioss »

Δορυφορικά ραντάρ μικροκυμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν κρυμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, κτίρια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης και υδάτινα δίκτυα στο υπέδαφος. Οπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού ''New Scientist'', επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ απέδειξαν πως αυτού του είδους τα ραντάρ μπορούν να "δουν" κάτω από την επιφάνεια στεγνής γης και να εντοπίσουν αντικείμενα κάτω από τόνους άμμου. Οπως για παράδειγμα στην Σαχάρα, όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί ποταμοί που κυλούν κάτω από την αφιλόξενη επιφάνεια της.

Αποτελεσματική η μέθοδος σε εδάφη χωρίς μεγάλη υγρασία.

'Τα θαμμένα αντικείμενα είναι δυνατόν να εντοπιστούν με αεροπορικά συστήματα', τόνισε ο Νταν Μπλούμπεργκ ερευνητής στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μαζί με το συνεργάτη του Τζούλιαν Ντάνιελς κατάφεραν να αποδείξουν τη θεωρία τους εντοπίζοντας από αεροπλάνο με τη βοήθεια του ραντάρ πλάκες αλουμινίου που είχαν θάψει στην έρημο Νεγκέβ.

Οι δύο ερευνητές επισήμαναν πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών τους βαθειά κάτω από την έρημο της Σαχάρα κυλούν ακόμα ποταμοί, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξη οάσεων. ''Η χαρτογράφηση των καναλιών ποταμών που είναι θαμμένα κάτω από την άμμο μπορεί να βελτιώσει τις γνώσεις μας για τη γεωλογία και το κλίμα της περιοχής'', δήλωσε ο Ντάνιελς.

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο δυνατόν μήκος μικροκύματος για να εντοπίσουν αντικείμενα που βρίσκονται βαθειά μέσα στην άμμο. Μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει σε βάθος 40 εκατοστών. Οι ίδιοι διευκρινίζουν πως η τεχνική τους έχει αποτελέσματα μόνο σε πολύ ξηρά εδάφη, που καλύπτουν το 15% της επιφάνειας της γης, γιατί η υγρασία απορροφά την ακτινοβολία.

Πηγή: ERT online
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος asterioss την 06 Ιαν 2008, 20:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”