Κίνδυνος από άγνωστα ναρκοπέδια

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5698
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Κίνδυνος από άγνωστα ναρκοπέδια

Δημοσίευση από admin » 21 Αύγ 2007, 20:59

Ενα απέραντο ναρκοπέδιο με 300.000 νάρκες, χειροβομβίδες κι άλλα επικίνδυνα εκρηκτικά-παγίδες θανάτου είναι η Βόρεια Ελλάδα. Οπως προέκυψε από πολύμηνη απόρρητη έρευνα που διέταξαν κρατικές υπηρεσίες - με βάση ειδικό πρόγραμμα του ΟΗΕ - στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν 764 ενεργά ναρκοπέδια από τα οποία τα περισσότερα δεν ήταν καταγεγραμμένα ως σήμερα! Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από στρατό, αστυνομία αλλά και μαρτυρίες κατοίκων, σε αυτά τα ναρκοπέδια έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δεκαετίες 75 άτομα - από τα οποία πολλά παιδιά - ενώ έχουν τραυματισθεί σοβαρά 19 άτομα. Είναι πρώτη φορά που επιχειρείται καταγραφή αυτών των άγνωστων χώρων «υψίστου κινδύνου» στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρία σημεία γύρω από τα Γρεβενά και πολύ κοντά στα σπίτια ανυποψίαστων ανθρώπων βρέθηκαν προ μερικών εβδομάδων 11 ναρκοπέδια! Μάλιστα, σε επιχείρηση αποναρκοθέτησης - σε έκταση 310 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή - εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 3.082 νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά! Υπηρεσιακοί παράγοντες και οι υπεύθυνοι της έρευνας μιλούν για «πρωτοφανή αριθμό ναρκών κι άλλων πολεμοφοδίων που είναι διασκορπισμένα μετά τον Εμφύλιο 1946-1949 σε πολλά σημεία της χώρας και ακόμη σκοτώνουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εντοπίστηκε ναρκοπέδιο στο... τελεφερίκ του χιονοδρομικού κέντρου του Μετσόβου όπου δίνουν «παρών» καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Επιπλέον, αυτά τα άγνωστα ναρκοπέδια εμποδίζουν τις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης - όπως συνέβη με την πρόσφατη πυρκαϊά στον Γράμμο - αφού όποιος πυροσβέστης, δασικός υπάλληλος ή ιδιώτης προσπαθήσει να πλησιάσει διατρέχει τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα...

«Το Βήμα» παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της μυστικής έρευνας για τον εντοπισμό όλων των «πεδίων θανάτου» κι αποκαλύπτει τον χάρτη των άγνωστων ναρκοπεδίων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία Pass Defence - με έδρα τον Πειραιά - που ασχολείται με αμυντικά συστήματα και προγράμματα ασφαλείας. Η έρευνα έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τον Οκτώβριο του 2006 και με βάση σχετικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τις αποναρκοθετήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έργο αφορούσε την «ψηφιακή καταγραφή και πιλοτική εφαρμογή αποναρκοθέτησης παλαιών χώρων και ύποπτων χώρων στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου», όπως είναι ο ακριβής τίτλος του.

Μνήμες εμφυλίου

Στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας βρίσκονται όλα τα ναρκοπέδια που δημιούργησαν τόσο ο τακτικός στρατός όσο και οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη διάρκεια της δεκαετίας του '40. Το έργο εντοπισμού όλων των ναρκοπεδίων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, αφού οι ως τώρα έρευνες κυρίως από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες ήταν αποσπασματικές...

Οπως αναφερόταν στον σχετικό διαγωνισμό, στόχος του σχετικού προγράμματος είναι «η καταγραφή και η σήμανση των ναρκοπεδίων με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων και η σταδιακή εκκαθάρισή τους. Η δημιουργία ασφαλών διαδρομών για δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Η δημιουργία ασφαλών περιοχών για την πρόσβαση εκδρομέων, φυσιολατρών, ορειβατών και άλλων...».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στα σχετικά έγγραφα, «μετά την καταγραφή μπορεί να δοθούν απαραίτητα στοιχεία σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, υλοτόμους που εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Ακόμη θα παρέχεται η δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στις περιοχές που θα εκκαθαρισθούν από τις νάρκες και τα υπόλοιπα επικίνδυνα εγκαταλελειμμένα πολεμοφόδια». Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικών εκτυπωτών που θα παραδοθούν στα δασαρχεία θα δημιουργηθούν χάρτες με όλα τα ναρκοπέδια και τους ύποπτους χώρους για χρήση από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, κυνηγετικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους κ.λπ.

Η διαδικασία λοιπόν εντοπισμού και καταγραφής των ναρκοπεδίων άρχισε τον Ιανουάριο του 2007 και ολοκληρώθηκε προ μερικών ημερών. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας άρχισαν τη συλλογή εγγράφων τοπικών αρχών, στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών ενώ συγκέντρωσαν και μαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να εντοπίσουν αυτά τα άγνωστα, μη καταγεγραμμένα ναρκοπέδια. Επιπλέον άρχισαν τις σαρώσεις χώρων με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά: στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 764 ενεργά ναρκοπέδια. Η περιοχή της χώρας με το... ρεκόρ ναρκοπεδίων είναι ο Νομός Καστοριάς όπου εντοπίστηκαν 253 χώροι με θαμμένα πολεμικά υλικά. Ακολουθεί ο Νομός Ιωαννίνων με 168 και ο Νομός Φλωρίνης με 163. Επίσης στους νομούς Κοζάνης και Θεσπρωτίας βρέθηκαν ακόμη 80 και 54 ναρκοπέδια αντιστοίχως.

Παράλληλα οι υπεύθυνοι της έρευνας άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία και μαρτυρίες για θανατηφόρα συμβάντα που έχουν υπάρξει - καταγεγραμμένα και μη - μέσα σε αυτά τα άγνωστα ναρκοπέδια με θύματα ανυποψίαστους ανθρώπους. Αρχισε νέος κύκλος αλληλογραφίας με τοπικούς φορείς από την οποία προέκυψε ότι έχουν σημειωθεί 90 ατυχήματα με 75 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Είναι ενδεικτικό το έγγραφο που συνέταξε στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αστυνομικός στην περιοχή Κωστάνιανη, της κοινότητας Δωδώνης στα Ιωάννινα. Οπως μνημονεύεται στο έγγραφό του «πριν από τρία χρόνια αρμόδια στρατιωτική αρχή εξουδετέρωσε δύο πυρομαχικά αγνώστου είδους για μένα και περιέφραξε με συρματόπλεγμα το σημείο εκείνο. Αν υπάρχουν άλλα πυρομαχικά δεν γνωρίζω, όπως και γιατί εξακολουθεί να υπάρχει η περίφραξη η οποία δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και περιέργεια σε παιδιά του χωριού που επισκέπτονται μόνα τους την περιοχή».

Επιπλέον, στο έγγραφο που συνέταξε ο ίδιος αστυνομικός στις 5 Μαρτίου 2007 σημειώνεται ότι «κατά το τέλος του εμφυλίου πολέμου σκοτώθηκαν τρία παιδιά του Δημοτικού όταν εξερράγη μια οβίδα με την οποία έπαιζαν...».

Ωστόσο η έρευνα αυτή δεν περιορίστηκε στην καταγραφή των ναρκοπεδίων και των ύποπτων χώρων. Μια ομάδα 55 ελλήνων και κυρίως σέρβων ναρκαλιευτών ξεκίνησε προ μερικών μηνών την επιχείρηση εντοπισμού ναρκοπεδίων αλλά και αποναρκοθέτησης γύρω από την πόλη των Γρεβενών. Εκεί είχαν εκτυλιχθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1946 πολυήμερες μάχες μεταξύ τακτικού στρατού και ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

Επικίνδυνα ευρήματα

Τα ευρήματα ήταν εξίσου σημαντικά: Σε τρεις ζώνες γύρω από την πόλη και σχεδόν ανάμεσα στα σπίτια εντοπίστηκαν 11 ναρκοπέδια, συνολικής έκτασης 312 στρεμμάτων, από τα οποία περισυνελέγησαν 3.082 νάρκες, οβίδες, χειροβομβίδες κι άλλο πολεμικό υλικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι... βοηθός στη συγκεκριμένη διαδικασία αποναρκοθέτησης εμφανίστηκε κάτοικος της περιοχής που όπως δήλωσε στους ναρκαλιευτές «η μητέρα του και ο αδελφός του είχαν σκοτωθεί εκεί από νάρκες σε δύο διαφορετικά ατυχήματα...».

Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτή η διαδικασία έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα...».

Οπως ανέφερε προς «Το Βήμα» ο υπεύθυνος της εταιρείας Pass Defence που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα κ. Παναγιώτης Βλαχινός «επρόκειτο για ένα σύνθετο έργο, με ιδιαίτερο βαθμό επικινδυνότητας. Μου έκανε δε ιδιαίτερη εντύπωση το μεγάλο πλήθος των ευρημάτων. Δεν είναι μόνο ότι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Ουσιαστικά κρατούν αποκλεισμένα και ανεκμετάλλευτα χιλιάδες στρέμματα δάσους ιδιαίτερης ομορφιάς».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ, Κυριακή 19/08/2007, Του Β. Γ. Λαμπροπούλου
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)

Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει τον θησαυρό που ψάχνεις - Joseph Campbell

Παρακαλώ να βάζετε τις ερωτήσεις σας στο φόρουμ, σε προσωπικά μηνύματα δεν απαντώ.

Μηνύματα και θέματα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες ή κεφαλαία γράμματα θα διαγράφονται άμεσα από την ιστοσελίδα.

Παρακαλώ, όσοι έχουν τοπικές εφημερίδες με αναφορές σε θησαυρούς, και το επιθυμούν, ας μου στείλουν ένα αντίγραφο μέσω e-mail για το αρχείο.

wolf2569
Δημοσιεύσεις: 176
Εγγραφή: 24 Μαρ 2007, 11:10

Δημοσίευση από wolf2569 » 21 Αύγ 2007, 23:09

Θα πρέπει στον παραπάνω αριθμό θυμάτων να προστεθεί άλλο ένα. Ήταν ένα εντεκάχρονο αγόρι το οποίο λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου βρήκε μια χειριβομβίδα και καθώς την περιεργαζόταν αυτή ανατινάχτηκε με αποτέλεσμα να το σκοτώσει ακαριαία. Αυτό το παιδί τυγχάνει να ήταν θείος μου (ο μικρότερος αδερφός του πατέρα μου) και ο οποίος πατέρας μου ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε αυτό το φρικτό θέαμα μιας και βρισκόταν εκεί κοντά.Αυτό το περιστατικό δεν εκτυλίχθηκε στην Βόρεια Ελλάδα αλλά στην Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτόν τον κίνδυνο που
προέρχεται από τα διάσπαρτα εκρηκτικά. Γι΄αυτό προσοχή!

Άβαταρ μέλους
ozzy
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: 10 Ιουν 2008, 21:49
Τοποθεσία: ΒΕΡΜΙΟ

Δημοσίευση από ozzy » 15 Ιουν 2008, 16:25

Και εδω στο βουνο μασ το Βερμοιο εχει πολλεσ ναρκεs.

leonidas2010
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 16 Ιαν 2010, 21:02

Re: Κίνδυνος από άγνωστα ναρκοπέδια

Δημοσίευση από leonidas2010 » 11 Σεπ 2016, 23:16

Στον δρομο απο ναουσα για σελι .. λιγο πιο πανο απο την γραμενη ενα μερος περιφραγμενο με ταμπελες προσοχη εκρυκτικα το ξερεισ . Τι παιζι ??

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”