Ανέλκυση μαχητικού του Β' Παγκόσμιου

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
psaxtiri
Δημοσιεύσεις: 1041
Εγγραφή: 12 Ιαν 2007, 21:03

Ανέλκυση μαχητικού του Β' Παγκόσμιου

Δημοσίευση από psaxtiri » 13 Φεβ 2009, 10:10

Γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος του 1940, που είχε εντοπίσει πριν από πέντε χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου στα Χανιά ο Σύλλογος "Φίλοι του βυθού", θα επιχειρήσει να ανελκύσει η Πολεμική Αεροπορία.

Το μεσημέρι, η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποθαλάσσιων Εγκαταστάσεων έφτασε στα Χανιά προκειμένου να εξερευνήσει την άτρακτο και τα άλλα μέρη του αεροσκάφους, το οποίο αποτελεί ένα από τα πολλά απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μάλεμε.

Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 1.280 αεροσκάφη που έστειλαν οι Γερμανοί για να καταλάβουν την Κρήτη και ένα από τα 210 που δεν επέστρεψαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι του Βυθού" Χάρης Καραβαράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος βρίσκεται ανάποδα και ένα μεγάλο τμήμα του είναι χωμένο στην άμμο. Η κοιλιά του φέρει τα "τραύματα" της προσθαλάσσωσης, ενώ ακέραιος είναι ο έλικας και τα φτερά του.

Παρά τα εξήντα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει, η άτρακτος τους αεροσκάφους βρίσκεται ακόμα σε καλή κατάσταση και οι ρόδες είναι διπλωμένες κάτω από τα φτερά με ευανάγνωστα τα διακριτικά IRS Made in Germany. Ο ουραίος τροχός λείπει, καθώς και βόμβα που μετέφερε. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα κολάρα του κινητήρα είναι ακόμα ελαστικά, ενώ σε κάποια σημεία της ατράκτου το αλουμίνιο γυαλίζει, λες και ο χρόνος την άφησε αλώβητη.

Μετά από προσπάθειες πέντε ετών, ο Σύλλογος "Φίλοι του Βυθού" κατάφερε να πείσει τη δημοτική αρχή του Πλατανιά και τη διοίκηση της 115 Πτέρυγας Μάχης για τη σημασία ανέλκυσης του αεροσκάφους.

"Βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο, επειδή ο βυθός εκεί είναι αμμώδης και λασπώδης και το καλύπτει συνήθως η άμμος. Είναι ένα ``Μέσερσμιτ 109``, ένα αεροπλάνο από τα υπερόπλα των Γερμανών της εποχής εκείνης", είπε ο κ. Καραβαράκης.

Στόχος του Συλλόγου είναι, σύμφωνα με τον Καραβαράκη, η ανέλκυση και συντήρηση του αεροσκάφους ώστε να εκτεθεί μαζί με άλλα ευρήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μουσείο Αεροπορίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο Μάλεμε.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αλλά και από την Αεροπορία που επιτέλους έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για να βγει το αεροσκάφος αυτό από τον υγρό τάφο του, μετά από εξήντα οκτώ χρόνια και να βρει τη θέση που του ανήκει σε ένα μουσειακό χώρο", τόνισε ο κ. Καραβαράκης.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Τζαγκαράκης συνεχάρη το Σύλλογο "Φίλοι του Βυθού" για την πρωτοβουλία του και τόνισε ότι ο δήμος θα συμβάλει με τις δυνάμεις του στην προσπάθεια ανέλκυσης του αεροσκάφους.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=1818739

Άβαταρ μέλους
gpr
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: 21 Ιαν 2007, 15:15

Re: Ανέλκυση μαχητικού του Β' Παγκόσμιου

Δημοσίευση από gpr » 13 Φεβ 2009, 17:10

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Jeg
Δημοσιεύσεις: 811
Εγγραφή: 22 Ιαν 2007, 18:29

Re: Ανέλκυση μαχητικού του Β' Παγκόσμιου

Δημοσίευση από Jeg » 13 Φεβ 2009, 18:27

Και τα οποία αεροσκάφη φτιάχτηκαν από τους Γερμανούς σαν απάντηση στα spitfire. Πολλοί ισχυρίζονται πάντως πως δεν τα κατάφεραν...

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
gpr
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: 21 Ιαν 2007, 15:15

Re: Ανέλκυση μαχητικού του Β' Παγκόσμιου

Δημοσίευση από gpr » 13 Φεβ 2009, 21:06

το supermarine spitfire ανώτερο .....

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”