Τη Στρογγυλή Τράπεζα του Αρθούρου θεωρούν ότι βρήκαν

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
5alfa
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: 27 Μάιος 2009, 16:17

Τη Στρογγυλή Τράπεζα του Αρθούρου θεωρούν ότι βρήκαν

Δημοσίευση από 5alfa » 31 Αύγ 2011, 10:37

Οι αρχαιολόγοι με γεωφυσική τηλεπισκόπιση έχουν εντοπίσει υπολείμματα μίας κυκλικής τάφρου και άλλων έργων κάτω από το King's Knot

Νέα ευρήματα κάτω από το γεωμετρικό ανάχωμα King's Knot

Εδώ η στρογγυλή τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου, εκεί η στρογγυλή τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου... Πού είναι τελικά; Και αν υπήρξε βεβαίως, βασιλιάς Αρθούρος... Στη Σκωτία πάντως οι αρχαιολόγοι θεωρούν τώρα, ότι μπορεί να την έχουν εντοπίσει στο κάστρο του Stirling κάτω από το μνημείο King's Knot, που είναι μία χωμάτινη κατασκευή με γεωμετρικό σχήμα στους πρώην βασιλικούς κήπους και καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Γιατί αν το Knot, όπως υπάρχει σήμερα, χρονολογείται από το 1620, το κεντρικό του ανάχωμα εκτιμάται, ότι θα ήταν πολύ παλαιότερο. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι πριν από ένα χρόνο η Στρογγυλή Τράπεζα και πάλι είχε ανακαλυφθεί, αλλά σε άλλο σημείο.

Η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο και Ιούνιο από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης σε συνεργασία με ιστορικούς και αρχαιολογικούς φορείς της περιοχής σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν κάποια από τα μυστικά του. Και τα πορίσματά τους δείχνουν, ότι υπήρχε πράγματι μία στρογγυλή προεξοχή στην θέση αυτή, η οποία προηγείται χρονικά των ορατών χωματουργικών εργασιών.

Οπως δήλωσε για την ακρίβεια ο ιστορικός Τζον Χάρισον, πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Stirling και της Αρχαιολογικής Εταιρείας που ξεκίνησε το έργο, «οι αρχαιολόγοι με γεωφυσική τηλεπισκόπιση έχουν εντοπίσει υπολείμματα μίας κυκλικής τάφρου και άλλων έργων κάτω από το King's Knot, ευρήματα που ρίχνουν νέο φως στην παράδοση της Στρογγυλής Τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου».

Η υπόθεση ότι αυτό το περίεργο γεωμετρικό ανάχωμα σχετίζεται με τη στρογγυλή τράπεζα, όπου ο Βασιλιάς Αρθούρος συγκέντρωνε τους ιππότες του δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Γύρω στο 1375 ο σκωτσέζος ποιητής Τζον Μπάρμπουρ είχε πει, ότι το στρογγυλό τραπέζι βρισκόταν στα νότια του κάστρου του Stirling, πράγμα που επανέλαβε το 1478 ο Γουΐλιαμ του Γουόρτσεστερ ενώ με παρόμοιο τρόπο συνδέθηκε με το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου ο σερ Ντέιβιντ Λίντσεϊ, σκωτσέζος συγγραφέας του 16ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι οι ντόπιοι αναφέρονται σ΄ αυτή τη χορταριασμένη χωμάτινη κατασκευή ως «φλιτζάνι και πιατάκι». Στο μεταξύ αεροφωτογραφίες που είχαν ληφθεί το 1980 είχαν δείξει τρία ομόκεντρα χαντάκια κάτω και γύρω από το ανάχωμα δείχνοντας έτσι, ότι είχε προηγηθεί ένα χωματουργικό μνημείο.

Η νέα έρευνα, που χρησιμοποίησε τις τελευταίες επιστημονικές τεχνικές για να δείξει χαμένες διαμορφώσεις και κατασκευές έφθασε ως ένα μέτρο κάτω από το έδαφος. Αποκάλυψε επίσης, μια σειρά από τάφρους νότια από το κύριο ανάχωμα, ερείπια κτιρίων αλλά και πιο πρόσφατες κατασκευές.

«Είναι ένα μυστήριο που τα τεκμήρια δεν μπορούν να λύσουν αλλά η γεωφυσική έρευνα μας έχει δώσει νέες ιδέες», λέει ο Χάρισον, ο οποίος μελετά το King's Knot εδώ και 20 χρόνια. Προσθέτει όμως, πως «Δεν μπορούμε να πούμε φυσικά, ότι ο Βασιλιάς Αρθούρος ήταν εκεί, αλλά η διαμόρφωση που περιβάλλει τον πυρήνα του Knot θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιες πλευρές της ιστορίας».

«Η περιοχή γύρω από το κάστρο Stirling είναι μερικά από τα ωραιότερα μεσαιωνικά τοπία στην Ευρώπη», λέει ο αρχαιολόγος Στίβεν Ντίγκνι, ο οποίος συντόνισε το έργο. «Αυτή η έρευνα είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα σε μια σοβαρή προσπάθεια εξερεύνησης και ερμηνείας του. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μονάρχες της Σκωτίας ενσωμάτωναν ένα αρχαίο στοιχείο στον κήπο τους, κάτι που γνωρίζουμε πως συνέβη και σε άλλες χώρες»

Οι έρευνες πρόκειται να συνεχισθούν με την αρχή του Σεπτεμβρίου. Οσο για τον βασιλιά Αρθούρο κανείς δεν γνωρίζει φυσικά, αν ήταν πραγματικό πρόσωπο ή ένας μύθος ή ακόμη απλώς ένας χαρακτήρας στη μεσαιωνική ποίηση. Υποτίθεται πάντως, ότι συνδέεται με έναν άνδρα, που ονομαζόταν Ριοθάμους, έζησε στη μετά - ρωμαϊκή Βρετανία κατά τον 5ο αιώνα μ. Χ. και μπορεί να ονομαζόταν επίσης Αρτούριους.

Σύμφωνα με τον μύθο επρόκειτο για έναν δημοφιλή βασιλιά, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο σε νεαρή ηλικία και ανάγκασε τους Σάξονες να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Το θάρρος, η γενναιοδωρία του, η αρχοντιά, η ευγένεια και η αυταπάρνηση καθιέρωσαν τότε ένα νέο ήθος στη δημόσια ζωή με επιρροή που επεκτάθηκε στην Ευρώπη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?a ... 14&h1=true

Άβαταρ μέλους
5alfa
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: 27 Μάιος 2009, 16:17

Re: Τη Στρογγυλή Τράπεζα του Αρθούρου θεωρούν ότι βρήκαν

Δημοσίευση από 5alfa » 02 Σεπ 2011, 09:09

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ Βυζαντινό ναυάγιο - «κονσέρβα» στην Πόλη

Με παστό ψάρι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, που διατηρήθηκαν άριστα σαν σε «κονσέρβα», ήταν φορτωμένο βυζαντινό εμπορικό πλοίο του 5ου αιώνα μ.Χ., που βυθίστηκε σε θύελλα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το αρχαίο ναυάγιο, που θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο, εντοπίστηκε σε ανασκαφές στο εργοτάξιο του Γενί Καπί, στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου βρισκόταν το βυζαντινό λιμάνι του Θεοδοσίου. Τόσο το φορτίο όσο και το ξύλινο σκαρί του πλοίου είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Η αρχαιολογική ανασκαφή, που ξεκίνησε το 2004 στο Γενί Καπί (Νέα Πύλη), με την ευκαιρία της διάνοιξης υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας στο Βόσπορο, καλύπτει 8.500 χρόνια της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και έχει φέρει στο φως μέχρι σήμερα 35 ναυάγια.

Οπως αναφέρει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Today's Zaman», το ναυάγιο που βρέθηκε πρόσφατα έχει μήκος 15 έως 16 μέτρα, ύψος έξι μέτρα και ήταν φορτωμένο με δεκάδες αρχαίους ελληνικούς αμφορείς. Καθώς το πλοίο ήταν εντελώς θαμμένο στη λάσπη, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η απουσία οξυγόνου προστάτευσε το σκάφος και διατήρησε τα περιεχόμενά του σε συνθήκες «κονσέρβας». Ετσι, εντοπίστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση ίχνη από παστό ψάρι, καθώς και αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σπόροι από πεπόνι, κεράσια, ελιές, ροδάκινα και κουκουνάρια, τα οποία μετέφερε το πλοίο.

Ο Τούρκος αρχαιολόγος Σονγκούλ Τσομπάν εξήγησε ότι χρειάζονται δύο ακόμη μήνες για να αποκαλυφθεί πλήρως το ναυάγιο, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ανασκαφή είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Από το Μάιο, που βρέθηκε το ναυάγιο του 5ου αιώνα, καθαρίστηκε η λάσπη από πάνω του και αφαιρέθηκε κομμάτι κομμάτι το κατεστραμμένο ανώτερο στρώμα από αμφορείς, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ένα άθικτο κατώτερο στρώμα με αμφορείς. Αφού απομακρυνθούν όλα τα κινητά ευρήματα από το ναυάγιο, το κύτος του πλοίου θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Και χάλκινα καρφιά

Τα χάλκινα καρφιά που βρέθηκαν στο πλοίο δίνουν ενδείξεις για την ηλικία του. Θεωρείται ότι χάλκινα καρφιά χρησιμοποιήθηκαν στη ναυπήγηση πλοίων από τον 4ο ή τον 5ο αιώνα, ενώ νωρίτερα χρησιμοποιούνταν μόνο ξύλινα. Οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τα σημεία αναχώρησης, το δρομολόγιο και τον προορισμό του πλοίου από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο.

Οι ανασκαφές στο λεγόμενο «λιμάνι του Θεοδοσίου» (αν και θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο) ξεκίνησαν το 2004. Από τότε, έχουν ανασυρθεί περίπου 1.000.000 τμήματα κεραμικής κι έχουν μελετηθεί 40.000 αντικείμενα.

Τα 35 ναυάγια (δρόμωνες και γαλέρες) που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα. Θεωρείται η πιο πλούσια σε αρχαία ναυάγια ανασκαφή σε όλο τον κόσμο. Στο χώρο εργάζονται 45 αρχαιολόγοι, καθώς και αρχιτέκτονες, ιστορικοί τέχνης και εργάτες.
http://ta-anilia.blogspot.com/feeds/posts/default

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”