Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από admin »

Τι γυρεύει ένα φλουρί κωσταντινάτο κάτω από τα πόδια των περαστικών της οδού Πανεπιστημίου; Γιατί στα Χανιά έχει φτιαχτεί ένα απόρθητο κάστρο από μπετόν; Πόσοι θησαυροί χωρούν στο σπίτι ενός λατίνου αρχιεπισκόπου;

Αν τις ερωτήσεις έθετε το «Τέρας» ελάχιστοι θα ήταν εκείνοι που θα γίνονταν «Εκατομμυριούχοι», κι ας έχουν όλες τον ίδιο κοινό παρονομαστή: την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα απαντηθούν όλες, όμως, κι ακόμη περισσότερες, σε μια έκθεση γεμάτη ιστορίες με πολύτιμους θησαυρούς - που δεν έχουν μόνο χρώμα χρυσού, αλλά και άρωμα αρχιτεκτονικής -, πολιτικά παιχνίδια, άλυτα αινίγματα, φωτογραφίες, σχέδια, έπιπλα και έργα τέχνης.

Μια έκθεση αφιερωμένη στα 29 κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος - από την Ξάνθη και την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και τα Χανιά - που συνδιοργανώνουν τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και η Τράπεζα της Ελλάδος στο κτίριο του Μουσείου, στην οδό Πειραιώς.

Πρωταγωνιστής δεν θα μπορούσε παρά να είναι το κεντρικό κτίριο της τράπεζας - ένα από τα ελάχιστα στην καρδιά της Αθήνας που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου). Το διατηρητέο πλέον κτίριο πέρασε τα δικά του δεινά και χρειάστηκε μισό αιώνα για να πάρει την όψη που έχει σήμερα, καθώς θεμελιώθηκε το 1933, αλλά την τελική του μορφή την πήρε μόλις το 1982.

Πολιτικές κόντρες που είχαν ως στόχο τη συγχώνευση Εθνικής και Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά κι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός χωρίς νικητή δυσχέραιναν την ανέγερση ενός κεντρικού καταστήματος. Και να σκεφτεί κάποιος πως το κατάστημα της Αθήνας ήταν το τρίτο ιδιόκτητο της τράπεζας, καθώς ήδη λειτουργούσαν του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Υστερα από πιέσεις τελικά πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης στις 20 Νοεμβρίου του 1933.

«Ο τότε διοικητής της τράπεζας, Εμμανουήλ Τσουδερός, έριξε στα θεμέλια όχι ένα συνηθισμένο νόμισμα όπως θέλει το έθιμο, αλλά ένα χρυσό κωσταντινάτο φλουρί που χαρίζουν στα νεογέννητα, καθώς θεώρησε νεογέννητη και την τράπεζα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αρχιτέκτων, καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, η οποία ανακάλυψε με τους συνεργάτες της στο αρχείο της τράπεζας περισσότερα από 10.000 σχέδια, επιλογή των οποίων θα φιλοξενηθεί στην έκθεση.

«Το κωσταντινάτο αυτό έδωσε την ιδέα ώστε να τοποθετηθεί κι ένα ψηφιδωτό με τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, έργο του Αγήνορα Αστεριάδη, πάνω από την πόρτα του θησαυροφυλακίου για να το προστατεύουν», συνεχίζει η κ. Αδάμη - Καρδαμίτση

Λιτό και στιβαρό ώστε να αποπνέει ασφάλεια, «ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας που καταφέρνει να συμβιβάσει την κλασική μορφή με τη μοντέρνα θεώρηση» έγινε βάσει των σχεδίων των Κίμωνα Λάσκαρη (έργο του και οι προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αλεξάνδρας) και Δημήτρη Τριποδάκη (αρχιτέκτονα ανάμεσα σε άλλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου), που πήραν τον πρώτο έπαινο στον διαγωνισμό του 1929 υπό την εποπτεία των αρχιτέκτονων Ν. Ζουμπουλίδη και Κ. Παπαδάκη της τεχνικής υπηρεσίας της Τράπεζας.

Μπορεί δε το κεντρικό κτίριό της - συνολικού εμβαδού 6.025 τ.μ. - να κλέβει την παράσταση. Μπορεί μέσα από τα εκπληκτικά σχέδια - ακουαρέλες που είχε καταθέσει η τότε αφρόκρεμα των αρχιτεκτόνων να «διαβάζουμε» τη μόδα της εποχής του Μεσοπολέμου. Αλλωστε, οι συμμετοχές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έφταναν τις 21 - ανάμεσά τους το δίδυμο Βασίλης Κασσάνδρας και Λεωνίδας Μπόνης που έχουν σχεδιάσει το γειτονικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Ξεχωριστές ιστορίες κρύβουν τα παραρτήματα της τράπεζας, από την Αλεξανδρούπολη ώς τα Χανιά και από τη Θεσσαλονίκη ώς τη Ρόδο, αν και αρκετά από τα παραρτήματα δεν λειτουργούν πλέον και τα κτίρια έχουν αλλάξει χρήση, όπως του Αργοστολίου που σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο.

Με απόρθητο κάστρο από μπετόν μοιάζει το υποκατάστημα της τράπεζας στα Χανιά που χτίστηκε λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ισως να μη μοιάζει περίεργη αυτή η πληροφορία, καθώς όλα τα τραπεζικά κτίρια έχουν ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας. Αν σκεφτεί όμως κάποιος ότι την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα Χανιά μεταφέρθηκε ο χρυσός από τα θησαυροφυλάκια της Αθήνας, ο οποίος ταξίδεψε εν συνεχεία στο Γιοχάνεσμπουργκ και κατόπιν στην Αγγλία (πριν επιστρέψει στην Ελλάδα), τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπόθεση πως η τράπεζα ήθελε να είναι προετοιμασμένη σε μια ενδεχόμενη νέα πολεμική σύρραξη.

Στον 17ο αιώνα χρονολογείται το παράρτημα της Κέρκυρας. Πριν φιλοξενήσει τη δραστηριότητα της τράπεζας, ήταν το σπίτι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου, επί γαλλικής κατοχής αποτέλεσε την έδρα του κυβερνείου, ενώ στα χρόνια της αγγλοκρατίας φιλοξένησε την Ιόνιο Βουλή.

Πηγή: tanea.gr, 05.09.2011
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από vetnm »

http://www.google.gr/imgres?q=%CE%BA%CF ... zKDA&zoom=
Μια φωτογραφια του κτηρίου,για όσους δεν έχουν περάσει απο εκεί.
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Ωραιο θεμα!!!
Vetnm βλεπω την εχεις κεντραρη την τραπεζα στον στοχο και εγω μεσα ειμαι αλλα δεν βλεπω να κανουμε τιποτε...!!!Καλος ο παιχτης!
Γιαννη, θελω να σου κανω μια ερωτηση, εαν γνωριζεις την απαντηση και πρεπει, επιτρεπετε να απαντησεις καλος, αλλιως ξερω οτι
καποια πραγματα προσπαθουνε να μην τα μαθαινουμε και ισως ετσι θα πρεπει και να ειναι για διαφορους λογους!
Απολυτα δεχτω!
Η ερωτηση μου ειναι η εξης:
Οταν γινεται μια ανακακαληψη θησαυρου, χρυσου, ειτε λιρες ειτε πλακες, και γενικα χρυσου.
Δεν μπορει να μην εχει βρεθει τοσο καιρο, η σε τοσες πολλες αδειες εκσκαφων που εχουνε κανει τοσα ατομα ανασκαφες.
Εαν βρεθει το μεταλλο χρυσος, γιατι παρουσιαζεται Στρατος, Στρατιωτικοι και οχι Εφοριακοι, οι κρατικοι υπαλληλοι και οχι αστυνομια;
Γιατι δεν μαθαινουμε ποτε οτι βρηκανε κατι;
Υπαρχει καποια διεκδηκηση απο εξωτερικο, η υπαρχουνε καποια σχεδια να μην φανερωνετε η ποσοτητα χρυσου του κρατους;
Ποιοι ειναι οι ελεγκτες της ποσοτητας χρυσου στην Καθε χωρα και συγκεκριμενα στην Ελλαδα για να μπορουμε να κοβουμε στην αναλογια του χρυσου
το ποσοστο χρηματων, πρωτα σε δραχμες, τωρα σε ευρω και οταν βρουμε τον θησαυρο του Αλη σε χρυσα νομισματα και ασημενια;;;
Ξεκινησα να κανω μια ερωτηση και γινανε πολλες.
Γιαννη, επειδη εσυ εισαι ενημερωμενος, οπως και πιστευω πολυ αλλοι φιλοι στο Coinsmania εισαι και εισαστε γνωστες στις ερωτησεις μου,
θα επιθυμουσα να διαβασω τις γνωσες σας και γενικα σχετικα των ερωτησεων.
Το να μπω στο Google και να διαβαζω ωρες και ωρες ισως να μην μαθω και τιποτε απο την πραγματικοτητα, απο οσα εσεις εχετε μαθει και εχετε διασταυρωσει!
Ευχαριστω!!!
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από vetnm »

O Στρατός επεμβαίνει σε χώρους οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ύποπτοι για θαμμένα πυρομαχικά,είτε σε χώρους που είναι στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Νομίζω οτι το κράτος έχει 120 τόνους χρυσό.
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από admin »

Υπάρχουν περιπτώσεις, αρκετά παλαιότερα, που βρέθηκαν θησαυροί και δημοσιεύτηκαν. Έχω όλες τις σχετικές εφημερίδες. Το γιατί δεν δημοσιεύεται κάτι, αυτό είναι προφανές. Οι περιπτώσεις εύρεσης είναι ελάχιστες και οι ενδιαφερόμενοι φοβούνται, όπως ακριβώς φοβούνται και αυτοί που κερδίζουν το τζόκερ για παράδειγμα, ότι μπορεί να γίνουν στόχος επιτήδειων. Σε περιπτώσεις που είναι παρόν τα τηλεοπτικά συνεργεία, απλά δεν έτυχε να βρεθεί κάτι αλλιώς θα γινόταν μεγάλος ντόρος.

Ο στρατός είναι παρόν μόνο αν υπάρχει έστω και υπόνοια να βρίσκεται στρατιωτικό υλικό εκεί, ή είναι στρατιωτική περιοχή, ή ενδεχομένως σε περίπτωση μεγάλων ποσοτήτων για λόγους ασφαλείας.

Θησαυρός που μπορεί να εξακριβωθεί ο κάτοχος του, ανήκει στον αρχικό του κάτοχο και παίρνει ποσοστό αυτός που τον βρήκε. Αν οι άγγλοι μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι λίρες που βρέθηκαν κάπου ήταν δικές τους, όχι ως νόμισμα που το έκοψαν οι ίδιοι αλλά ως χρήμα που αυτοί το έχασαν, τότε τους ανήκουν. Παράδειγμα το εγγλέζικο αεροπλάνο που έπεσε στους Ωραιούς. Εκεί ανακατεύτηκε η εγγλέζικη πρεσβεία και ο δικός μας που είχε βγάλει άδεια θα έπαιρνε το ποσοστό του. Τώρα σε περιπτώσεις όπως του Αλή πασά, εκεί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για να πουν οι τούρκοι ότι τους ανήκει, μια που η χώρα ήταν υπό κατοχή από αυτούς, υπήρχαν άδικα χαράτσια, υφαρπαγές περιουσιών, κ.λπ.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να συνδέεται το χρήμα που κόβεται με τον χρυσό της κάθε χώρας και υπάρχουν άλλα κριτήρια που το καθορίζουν αυτό. Ο κανόνας του χρυσού δεν ισχύει πια.
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Κτίρια - θησαυροί της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας και τους 2.
Να πω κατι εαν ισχυει δεν ξερω.
Ο Αλη Πασας ειχε 4 Ορυχεια χρυσου στην Ελλαδα;
Αν ναι τοτε ειναι Ελληνικος χρυσος...!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”