Ξαναχτίζεται ο Αλεβίτικος τεκές της Κομοτηνής

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συντονιστές, Υπερσυντονιστές, Συνδιαχειριστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5671
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Ξαναχτίζεται ο Αλεβίτικος τεκές της Κομοτηνής

Δημοσίευση από admin » 15 Ιούλ 2012, 17:13

Ανεγέρθηκε τον 14ο αιώνα, λειτούργησε μέχρι περίπου δεκαετία του ’80, αλλά κατεδαφίστηκε όταν θεωρήθηκε ετοιμόρροπος και επικίνδυνος. Η αίτηση προς το Δήμο Κομοτηνής, με την οποία ουσιαστικά άνοιξε ξανά ο φάκελος «τεκές», προήλθε από τη διαχειριστική επιτροπή βακουφικής περιουσίας.

Δοξασίες, αλλά και μία ιστορική πραγματικότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική λατρεία στη Θράκη, συνοδεύουν τον κατεστραμμένο τεκέ του Πος Πος Μπαµπά, ο οποίος πολύ σύντομα θα αποκτήσει τη μορφή που είχε μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’80, οπότε και χρησιμοποιούνταν ως θρησκευτικός χώρος πριν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Σήμερα μόνο οι επιτύμβιες στήλες θυμίζουν ότι εκεί κάποτε λειτουργούσε ένας θρησκευτικός χώρος. Ανάμεσά τους και ο τάφος του ιδρυτή του τεκέ Μπαμπά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίσης εκεί έχουν ταφεί δάσκαλοι του σουφισμού που έδρασαν από το 15ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Από το ίδιο δημοσίευμα του Αντιφωνητή μαθαίνουμε ότι «ο τεκές του Πος Πος Μπαµπά, µε την κρήνη που υπήρχε στην απέναντι (νότια) πλευρά του δρόµου αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου σεβασµού αλλά και έντονης θρησκοληψίας, καθώς εκεί οι πιστοί θεωρούσαν ότι ο αγνώστων βιογραφικών στοιχείων Άγιος (Μπαµπά) που ήταν θαµµένος εκεί, εµφανιζόταν τη νύχτα µε διάφορες µορφές, γεγονός που τροµοκρατούσε τους περαστικούς.

Στις πρώτες µεταπολεµικές δεκαετίες χρειαζόταν ιδιαίτερο θάρρος για να περάσει κανείς αργά τη νύχτα από το σηµείο εκείνο. Στα νεότερα χρόνια ο τεκές προξένησε την προσοχή και των χρυσοθήρων της περιοχής οι οποίοι ολοκλήρωσαν την φθορά του χρόνου και της ανθρώπινης αδιαφορίας. Πάντως οι πιστοί πίστευαν ότι υπάρχει όντως κρυµμένος θησαυρός, αλλά φυλάσσεται από τον Μπαµπά και ότι ακόµα και µπουλντόζα να χρησιµοποιήσουν δεν θα έχουν τη δύναµη να σκάψουν στο σηµείο όπου είναι θαµµένος».

Πηγή: xronos.gr, 11.07.2012
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)

Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει τον θησαυρό που ψάχνεις - Joseph Campbell

Παρακαλώ να βάζετε τις ερωτήσεις σας στο φόρουμ, σε προσωπικά μηνύματα δεν απαντώ.

Μηνύματα και θέματα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες ή κεφαλαία γράμματα θα διαγράφονται άμεσα από την ιστοσελίδα.

Παρακαλώ, όσοι έχουν τοπικές εφημερίδες με αναφορές σε θησαυρούς, και το επιθυμούν, ας μου στείλουν ένα αντίγραφο μέσω e-mail για το αρχείο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”