Κυνηγοί θησαυρών ή αρχαιοκάπηλοι;

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Κυνηγοί θησαυρών ή αρχαιοκάπηλοι;

Δημοσίευση από admin »

«Άνθρακες ο θησαυρός» για τους ασυνείδητους ιερόσυλους που βεβήλωσαν την εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο εγκαταλελειμμένο Καστρί, κοντά στην Ευκαρπία του δήμου Τραγίλου Σερρών.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα infoserres.com, οι άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν… επαγγελματικό ερπυστριοφόρο μηχάνημα (!) για να σκάψουν στο προαύλιο της εκκλησίας και τη σκάλα που οδηγεί στο σημείο όπου πίστευαν ότι θα έβρισκαν πιθανότατα λίρες από τον εμφύλιο ή αρχαία αντικείμενα, με αποτέλεσμα να την καταστρέψουν.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν βρήκαν κάτι πολύτιμο και εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους. Το «έργο» τους αποκαλύφθηκε όταν ένας κτηνοτρόφος πέρασε από το σημείο, είδε τα σημάδια της επιδρομής και ειδοποίησε τόσο την αστυνομία, όσο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το Καστρί εγκαταλείφθηκε το 1964, όταν οι κάτοικοί του επέλεξαν να εγκατασταθούν σε γειτονικά χωριά. Κάθε Νοέμβριο, των Ταξιαρχών, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στην εκκλησία, που προσελκύει κόσμο από ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Η περιοχή θεωρείται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Αμφίπολη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, του Μανώλη Βάϊα, 16/03/2009
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”