Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Δημοσίευση από admin »

Έναν πραγματικό θησαυρό με πολλές χιλιάδες λίρες έκρυβε στο κάτω μέρος μιας ντουλάπας, σε σπίτι στο Κιόσκι της Μυτιλήνης, ηλικιωμένος που έφυγε από τη ζωή και είχε αφήσει σε συγγενή του κληρονομιά τα… έπιπλα

Η οικονομική κρίση και ο εξ αυτής κίνδυνος πτώχευσης της χώρας έχει κάνει πολλούς να σπεύδουν ν’ αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες κρύβοντάς τα σε μπαούλα ή κάτω από στρώματα. Αν μη τι άλλο επικίνδυνο αυτό που κάνουν, ακόμα και για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης σαν τη Μυτιλήνη… Άλλοι πάλι σπεύδουν, τρομοκρατημένοι από τα όσα ακούν για παγκόσμια οικονομική κρίση, να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε χρυσές λίρες Αγγλίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των παππούδων τους, που ιδιαίτερα στο μεσοπόλεμο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια συγκέντρωναν λίρες μετατρέποντας στο «ιερό» αυτό νόμισμα ό,τι περιουσιακό στοιχείο αποκτούσαν.

Πριν λίγους μήνες, όταν ακόμα η κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα μας, ένας Μυτιληνιός κληρονόμησε έναν πραγματικό θησαυρό με πολλές δεκάδες χιλιάδες λίρες. Κι όμως, στη διαθήκη που είχε ανοιχτεί φαινόταν να έχει κληρονομήσει απλά κάποια παλιά έπιπλα. Κάποιο από αυτά τα έπιπλα και πιο συγκεκριμένα το κάτω μέρος της ντουλάπας, έκρυβε έναν πραγματικό θησαυρό. Ας ελπίσουμε πως τότε δεν έσπευσε να τον μετατρέψει σε ευρώ…

Τα όσα παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα πραγματικό περιστατικό, που αποδεικνύει πως αυτά που φαντάζουν σαν παραμύθι για κρυμμένους θησαυρούς, συμβαίνουν και στην πραγματικότητα. Ένας ηλικιωμένος που ζούσε στο Κιόσκι της Μυτιλήνης (τα στοιχεία του στη διάθεση της σύνταξης), μετά το θάνατό του με μια διαθήκη του άφησε τα περιουσιακά του στοιχεία σε συγγενείς, μια και δεν είχε παιδιά, και σε κάποιο ίδρυμα.

Μεταξύ άλλων συγγενών του, ένας που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «μακρινός», στον οποίο και άφησε όλα τα κινητά στοιχεία του σπιτιού. Απογοητευμένος αυτός ο συγγενής και θεωρώντας πιθανόν και τον εαυτό του «ριγμένο», αλλά και πιεζόμενος να απελευθερώσει το ακίνητο από τα έπιπλα, ξεκίνησε τη διαδικασία της μετακόμισης.

Ανάμεσα στα άλλα έπιπλα, και μια παλιά ντουλάπα. Πραγματικά ασήκωτη. Μια ντουλάπα που έπρεπε να διαλυθεί για να μετακινηθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διάλυσης αποκαλύφθηκε στο κάτω μέρος της ντουλάπας ένας πραγματικός θησαυρός, αποτελούμενος από πολλές δεκάδες χιλιάδες λίρες. Ο μακαρίτης, παλιός έμπορος της Μυτιλήνης, έχοντας ζήσει πραγματικές κρίσεις και πολέμους, είχε φροντίσει να μετατρέπει σε χρυσές λίρες την περιουσία του, που γέμιζαν μια ολόκληρη κούτα! Ο «δυσαρεστημένος» κληρονόμος δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του για το τι είχε μπροστά του.

Από το σινεμά στην πραγματικότητα

Η Γεωργία Βασιλειάδου στην ταινία ο «Θησαυρός του μακαρίτη» είχε σκαρφιστεί ένα σημείωμα που μιλούσε για θησαυρό κρυμμένο μέσα σε κάποιο σημείο του σπιτιού, προκειμένου να μπορέσει να… νοικιάσει το σπίτι σε επίδοξους «κυνηγούς» του θησαυρού. Και όμως, το σενάριο της ελληνικής ταινίας βασίζεται σε πέρα για πέρα πραγματικά γεγονότα. Χρόνια τώρα οι Έλληνες συνήθιζαν να κρύβουν περιουσίες, που συγκέντρωναν λίρα - λίρα για χρόνια, μέσα σε έπιπλα και άλλα παλιά αντικείμενα του σπιτιού. Η φράση «τενεκέδες με λίρες» είναι γνωστή.

Ένας τεχνίτης συντήρησης παλιών επίπλων μιλώντας στο «Ε» (δε θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του) μοιράστηκε μαζί μας το ότι έχει συμβεί να έχει βρει κοσμήματα και χρυσές λίρες μέσα σε κρυψώνες που δημιουργούσαν οι κάτοχοί τους μέσα σε παλιά έπιπλα. Μάλιστα, μας περιέγραψε περιστατικά που μοιάζουν εντυπωσιακά με τη γνωστή ελληνική ταινία.

«Ένας πελάτης μου, που μου είχε φέρει έπιπλα για συντήρηση, μου είχε φέρει ένα σημείωμα που είχε κρύψει ο συγγενής του μέσα σε ένα συρτάρι και έγραφε το σημείο όπου είχε κρύψει λίρες. Με τα χρόνια, όμως, το χαρτί είχε φθαρεί και το είχε φάει και ποντικός και δεν μπορούσε να διαβάσει το σημείο όπου έγραφε ο συγγενής του ότι είχε κρύψει τις λίρες. Κατάφερα όμως να το βρω εγώ, και ήταν μέσα σε πόδι ενός παλιού τραπεζιού. Ήταν δυο βραχιόλια με λίρες και αρκετές λίρες σκόρπιες. Έδωσα ό,τι βρήκα στον άνθρωπο», μας είπε χαρακτηριστικά.

Οι πιο συχνές κρυψώνες ήταν μέσα σε μπαούλα. Όχι όμως ότι - όπως φαντάζεται κανείς - μόλις ανοίξει το μπαούλο θα βρει και τα χρήματα. Δημιουργούσαν κρυψώνες μέσα στο μπαούλο, είτε με δεύτερο πάτο είτε σε ένα συρταράκι «βαρταλαμίδι» - όπως λέγεται -, που υπάρχει σε αρκετά παλιά μπαούλα. Το «βαρταλαμίδι» είχε μυστική κρύπτη που δεν μπορεί κάποιος που δε γνωρίζει να τη βρει, και μέσα εκεί έκρυβαν λίρες, βέρες κ.ά..

Μια άλλη συχνή κρυψώνα θησαυρών είναι οι σωλήνες των παλιών σιδερένιων κρεβατιών. Οι παλιοί άνθρωποι συνήθιζαν να τις παραγεμίζουν με λίρες, ενώ κλασσική κρυψώνα είναι και το εικονοστάσι, όπου διαμόρφωναν ένα μικρό συρταράκι στο πίσω μέρος του.

«Υπήρχαν κρυψώνες που συνήθως δημιουργούσε η φαντασία του καθενός που ήθελε να κρύψει πράγματα και φώναζαν ένα μάστορα για να τους το φτιάξει ή σε κάποιες περιπτώσεις το έφτιαχναν και οι ίδιοι, αφού δε θέλανε άλλοι να γνωρίζουν πού κρύβουν τα χρήματά τους», μας λέει ο συντηρητής παλιών επίπλων.

Πηγή: emprosnet.gr, 16/07/2011, Γιακουμή Πέλλη
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Δημοσίευση από admin »

Διεκδικούν το θησαυρό του μακαρίτη

Οι κληρονόμοι της ακίνητης περιουσίας, μετά το δημοσίευμα του «Ε», αναζητούν απαντήσεις στην «έκπληξη» που έκρυβε στην ντουλάπα του ο ηλικιωμένος

Η αληθινή ιστορία του «θησαυρού του μακαρίτη» που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το «Ε», έχει γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στην πόλη και παράλληλα ανοίγει τώρα και έναν κύκλο διεκδίκησης του θησαυρού - ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν - από δικαιούχους φορείς της ακίνητης περιουσίας του πλούσιου, μακαρίτη Μυτιληνιού, που θεωρούν ότι μια τέτοια περιουσία θα έπρεπε να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Γόνος παλιάς αρχοντικής οικογένειας, ο 70χρονος που πέθανε μέσα στο σπίτι του στο Κιόσκι, άφησε πίσω του μια τεράστια περιουσία. Ο ίδιος, όμως, όπως έδειξε παραπέρα έρευνα, ζούσε μέσα σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε όγκους σκουπιδιών που συνήθιζε να μαζεύει στους χώρους του σπιτιού. Στη διαθήκη του άφησε την ακίνητη περιουσία του σε τρεις φορείς του νησιού και την κινητή περιουσία του στο μοναδικό κοντινό συγγενή του - καθώς δεν είχε κάνει δική του οικογένεια -, το βαφτισιμιό του.

Ο κληρονόμος της κινητής περιουσίας, βέβαια, λογικά θα έπρεπε να είναι απογοητευμένος αφού το νεοκλασσικό σπίτι, καθώς και κάποια ακίνητα στη Χίο (τρία μαγαζιά και ένα σπίτι), περνούσαν στα χέρια φορέων (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), αλλά και συγγενών από το γειτονικό νησί, και μόνο… τα έπιπλα και όλα τα αντικείμενα αξίας που υπήρχαν στο σπίτι περνούσαν στον ίδιο.

Όμως ο νονός του φαίνεται τελικά πως επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη στην παλιά, μεγάλη και… «ασήκωτη» ντουλάπα που υπήρχε στο σπίτι, μια και κάτω από το διπλό πάτο της αποκαλύφθηκε ένας πραγματικός θησαυρός χιλιάδων λιρών.

Μάλιστα ο θησαυρός βρέθηκε τυχαία όταν ο κληρονόμος πήγε την ντουλάπα σε συντηρητή παλιών επίπλων και χτυπώντας τον πάτο της διαπίστωσε ότι ήταν κούφιος, αφού ήταν διπλός και εκεί κρύβονταν οι λίρες.

Αρχοντόσπιτο που κατέληξε… σκουπιδότοπος

Πίσω από τους όγκους σκουπιδιών που υπήρχαν στο σπίτι του μακαρίτη, κρυβόταν ένα πραγματικό αρχοντόσπιτο, εντυπωσιακά έπιπλα και αντικείμενα αξίας, ένα πραγματικό νοικοκυριό που μαρτυρούσε την εύπορη καταγωγή των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Παλιά σκαλιστά σεντούκια γεμάτα με κεντήματα, ανθοστήλες, κηροπήγια, εντυπωσιακά έπιπλα, πολύτιμα αντικείμενα, όλα καλυμμένα από σκουπίδια και όγκους σκόνης.

Ο μοναδικός απόγονος της οικογένειας, παρά τη μεγάλη περιουσία που είχε, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέσα σε άθλιες συνθήκες. Φορώντας μάσκες, λόγω της έντονης δυσοσμίας, μπήκαν ειδικοί που όρισε το δικαστήριο μετά το άνοιγμα της διαθήκης, για την καταγραφή της περιουσίας.

Γνωρίζοντας τον τρόπο ζωής του 70χρονου και τη συνήθειά του να «μαζεύει» χρήματα, καθώς και την αρχοντική καταγωγή της οικογένειάς του, όλοι υποψιάζονταν από την πρώτη στιγμή ότι κάπου μέσα στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα. Το μόνο που βρέθηκε, όμως, τότε μέσα σε ένα ντουλάπι κομοδίνου, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, ήταν μερικές δεκάδες λίρες που αποδόθηκαν τότε στους δικαιούχους της ακίνητης περιουσίας. Κανείς δεν περίμενε όμως ότι αυτό ήταν μόνο ένα μικρό μέρος θησαυρού που για χρόνια ο ηλικιωμένος κρατούσε καλά κρυμμένο στον πάτο της παλιάς ντουλάπας του.

Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι αφού έγινε καταγραφή της περιουσίας και σφραγίστηκε το σπίτι, είχε γίνει διάρρηξη, χωρίς όμως να έχει κλαπεί κάποιο από τα καταγεγραμμένα αντικείμενα. Ούτε οι διαρρήκτες όμως θα μπορούσαν να φανταστούν το θησαυρό που έκρυβε αυτό το παλιό σπίτι.

Διεκδικούν

Ένας από τους φορείς που «κληρονόμησε» την ακίνητη περιουσία του ηλικιωμένου, σχεδόν 10 χρόνια μετά το θάνατο του 70χρονου και μετά το δημοσίευμα του «Ε», μελετά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μέρος της περιουσίας που βρέθηκε μέσα στην ντουλάπα του σπιτιού. Όπως αναφέρουν, όμως, νομικοί κύκλοι, λίγες είναι οι πιθανότητες μια τέτοια προσπάθεια να δικαιωθεί, αφού μόνο αν η ντουλάπα ήταν εντοιχισμένη (οπότε αναπόσπαστο μέρος του σπιτιού) θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στους κληρονόμους της ακίνητης περιουσίας.

Πηγή: emprosnet.gr, 21/07/2011, Γιακουμή Πέλλη
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Δημοσίευση από vetnm »

Μας έβαλες σε σκέψεις.Πριν δύο χρόνια αγόρασα στη Λάρισα ένα παλιό έπιπλο.Κατά τη μεταφορά μου φάνηκε βαρύ.
Εβαλα ανιχνευτή αλλά κτυπάει τα σίδερα που έχει το δάπεδο .
Μήπως ήρθε η ώρα να το συντηρήσω;
Λέτε οι γύφτοι πριν το πουλήσουν να μη το έψαξαν;
Αντι να τρέχουμε στα βουνά μήπως πρέπει να γίνουμε λάτρεις παλιών επίπλων με ένα μικροανιχνευτή στη χούφτα; :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Δημοσίευση από admin »

Για λάτρεις παλιών επίπλων δεν ξέρω μια και ο βασικός κανόνας, αν και σαφώς δεν έχει τηρηθεί από όλους όσοι έκρυψαν κάτι, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει κανείς να κρύβει οτιδήποτε μέσα σε αντικείμενο που μπορεί να μετακινηθεί. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να σας αρέσει η παλιά αρχιτεκτονική και η γοητεία των εγκαταλειμμένων παλαιών σπιτιών, γιατί, σε τέτοια κτήρια και στον περίβολο τους έχουν βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις αποκρύψεις.
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Ο θησαυρός του μακαρίτη!!!

Δημοσίευση από vetnm »

Γιαυτό λες ο συγγενής μου που έχει σκαπτικά μηχανήματα να μη καταλαβαίνει τίποτε απο κρίση;
Η μισή νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη με τα παλιά αρχοντικά που τώρα είναι πολυκατοικίες απο τη τσάπα του πέρασε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”