Σώζεται η Ελλάδα με χρυσή μετοχή σε σεντούκι

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
kwstasT
Δημοσιεύσεις: 771
Εγγραφή: 28 Οκτ 2009, 19:00
Τοποθεσία: ΤΡΙΚΑΛΑ

Σώζεται η Ελλάδα με χρυσή μετοχή σε σεντούκι

Δημοσίευση από kwstasT »

Απίστευτη ιστορία, αποκαλύφθηκε με επίκεντρο την οικογένεια του Αρτέμη Σώρρα στην Πάτρα.
Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντούκι
Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient».

Η τράπεζα αυτή, το 1932, εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί.

Αυτό όμως, μπορεί να συμβεί αν η μετοχή ήταν σε δραχμές, λόγω πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους. Όμως οι μετοχές αυτές ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι κάτοχοι των μετοχών, ζήτησαν την ρευστοποίηση των μετοχών μετά το 1940 και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, απαντούσαν πώς οι μετοχές δεν είχαν καμία πλέον αξία.

Οι απόγονοί τους, άνοιξαν τα σεντούκια και 40 τέτοιες μετοχές, κατείχε η οικογένεια του Αρτέμη Σώρρα από την Πάτρα που απευθύνεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί, αλλά ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Η οικογένεια απευθύνεται σε ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς εκκρεμούσε η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών. Ο Θεόδωρος Καρυώτης Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του αναφέρει πως κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη και η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρις ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεπώς, ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος.

Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δις ευρώ μέσω μιας Βρετανικής εταιρείας.

Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση. Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους».
Από το http://www.trikalanews.gr
chris
Δημοσιεύσεις: 202
Εγγραφή: 10 Φεβ 2007, 17:00
Τοποθεσία: ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ(ΜΕΓΑΡΑ)

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από chris »

Αφου ρε παιδια ολοι οι μεγαλοι που μας κυβερνανε ειναι αρχιμασονοι του κερατα.θελουν να μας πανε στον πατο..σιγα να μην αντιδραςσουν.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί!
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από vetnm »

Nα θυμίσω την ιστορία με τα ασφαλιστικά συμβόλαια που είχαν συνάψει Έλληνες της Πόλις και μετά 100 χρόνια η Αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία αναζητούσε απογόνους δικαιούχους για να τους καταβάλει ασφάλιστρα.Αν δεν είχα υπόψη μου αυτό το γεγονός θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλη φάρσα.
Αν όμως η Εθνική είχε τέτοια κεφάλαια τότε θα αγόραζε όλα τα ταλαιπωρημένα ομόλογα μας .
Αφήστε που οι υπολογισμοί σηκώνουν κουβέντα.
Συμπέρασμα ,ωραίο να το λές σαν παραμύθι.
odysseas
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: 22 Ιαν 2007, 17:33

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από odysseas »

Αυριο μαλλον μπαινει το θεμα για συζητηση στη βουλη
Άβαταρ μέλους
ghjk
Moderator
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1223
Εγγραφή: 12 Ιουν 2007, 08:56
Τοποθεσία: Άργος

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από ghjk »

Οχι μαλλον, μπαινει αυριο στην βουλη, αν κ το βλεπω χλωμο να γινει κατι με ολους αυτους που εχουμε μπλεξει.
Tα εμπόδια τα συναντάει μόνο όποιος αποφάσισε να νικήσει τον εαυτό του. Στην πτώση δεν υπάρχουν εμπόδια, είναι ελεύθερη κ ανώδυνη.
http://www.youtube.com/watch?v=U_8PLcQONcA
dempreli
Δημοσιεύσεις: 345
Εγγραφή: 21 Ιαν 2007, 22:37
Τοποθεσία: Kavala

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από dempreli »

Στην Ελλαδα καθε θαυμα τρεις μερες κρατει .
Τα λεφτα πανε στα λεφτα..
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Οσο αναληθευει και ισχυουν ολα αυτα, πιστευω πως κανουμε μονον ονειρα, γιατι σιγα μην δεν τα εχουνε φαει οι αρμοδιοι της τραπεζας...
chris
Δημοσιεύσεις: 202
Εγγραφή: 10 Φεβ 2007, 17:00
Τοποθεσία: ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ(ΜΕΓΑΡΑ)

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από chris »

εχουμε κανενα νεο??
Νους υγιής εν σώματι υγιεί!
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από admin »

Λέτε να είναι καμιά μεθόδευση όλο αυτό για να φουντάρει η Εθνική και να πάνε οι σημερινές καταθέσεις περίπατο;

Πάντως η εγγυήτρια Τράπεζα της Γαλλίας οφείλει να καταβάλει το ποσό αυτό από την στιγμή που δεν μπορεί να το κάνε η Εθνική, το θέμα είναι και εφ όσον δεν κρύβεται κάτι άλλο σε αυτή την ιστορία, υπάρχει τόσο χρήμα για να καταβληθεί;
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
dimos_vol
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 14 Μάιος 2011, 00:00
Τοποθεσία: phlio

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από dimos_vol »

http://www.ellasneverdie.org/

το blog τηs m.k.o end
wr450f10
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 10 Φεβ 2010, 18:11

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από wr450f10 »

καλησπερα σε όλους.

μεγάλος ντόρος γύρω από το θέμα και όπου καπνός οσονούπω και η φωτιά;


http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_6803.html

Τι να ¨παίζει¨ τελικά; πανικοβλήθηκε η τράπεζα και αντιδράει σαν την Ε.Π.Ο στην περίπτωση του Ηρακλή με χαζές,
ανακοινώσεις γιατί δεν ξέρει που να κρυφτεί και για να κερδίσει χρόνο; Όχι ότι περίμενα να πει "πέρνα από Δευτέρα να στα δώσω κ.Σώρρας να πιούμε και κανένα καφεδάκι κι μετά πας να σώζεις και την Ελλαδίτσα"

. Θα καταλήξει σε ακόμη μια ιστορία
που θα μας χαϊδεψει τα αυτάκια για να ελπίσουμε στην τύχη ομαδικά;
Αν είναι αλήθεια δεν συμφέρει να κάψουν την Ελλάδα αντί να τα καταβάλλουν όπως κάνουν τώρα για πολύ λιγότερα;
Τι να ευχηθείς και τι να αποφθεχθείς;

Τι ειναι αλήθεια κ τι ψέματα;


http://www.youtube.com/watch?v=t-fFx3THpM0

όπως δεν θα μάθουμε ποτέ που πήγαν και τα 500 δισεκατομμυριάκια που λένε πως χρωστάμε τώρα.
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Σώζεται η Ελλάδα με μια ….χρυσή μετοχή που ήταν σε …σεντ

Δημοσίευση από admin »

Δύο έγγραφα, το πρώτο του 1939 και το δεύτερο του 1940, έρχονται να ενισχύσουν την εντύπωση πως η διαδικασία ολοκλήρωσης της ειδικής εκκαθάρισης της «Τράπεζας της Ανατολής» διεκόπη για κάποιον άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Παρά, λοιπόν, τους ισχυρισμούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η «Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τους οποίους η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936, προκύπτει αβασάνιστα πως τουλάχιστον έως το 1940 αυτή η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.

Τα δύο ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η zougla.gr αφορούν δύο επιστολές προς την Διοίκηση της «Εθνικής». Το πρώτο είναι τηλεγράφημα του υποκαταστήματος της Τράπεζας στο Βόλο και απευθύνεται στα κεντρικά της Αθήνας. Ζητά από την Διοίκηση της τράπεζας να απαντήσει σχετικά με την πορεία της μετοχής της…υπό εκκαθάριση «Τράπεζας της Ανατολής».

Η ημερομηνία κατά την οποία απεστάλη το τηλεγράφημα είναι 11 Μαΐου του 1940. Λίγους μήνες πριν εμπλακεί η χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον οποίο το υποκατάστημα ζητεί πληροφορίες επί της αξίας των μετοχής είναι σαφής. «Διά λογαριασμών πελατών μας», αναγράφεται στο τηλεγράφημα χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο ντοκουμέντο αφορά επιστολή, προς την «Εθνική», Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος ταξιδεύει προφανώς για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου, διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό σε βρετανική τράπεζα, έχει στην κατοχή του μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και απαιτεί από την «Εθνική» να τον πληροφορήσει περί της τελικής αποτιμήσεως της αξίας των μετοχών, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ειδική εκκαθάριση.

Ο συγκεκριμένος δικαιούχος, όπως προκύπτει εκ των συμφραζομένων, είναι επιχειρηματίας ή εν πάση περιπτώσει διαθέτει γνώσεις επί των τραπεζικών ζητημάτων. Έχει μάλιστα επισκεφθεί το υποκατάστημα της «Εθνικής» στην διεύθυνση 38 Avenue de l’ Opera όπου και υπέβαλλε το αίτημα του να του δοθεί η «λογοδοσία επί της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης Ανατολής», επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά « εκκαθάρισιν ην η τράπεζα σας ανέλαβε προ τινών ήδη ετών», που σημαίνει ότι ο υπογράφων, κ. Γ.Θ. Περιστιάνης, κάτοικος Κολωνακίου γνωρίζει άριστα το ιστορικό της μετοχής. Απλά επιθυμεί να ρευστοποιήσει τις μετοχές που διαθέτει. Η επιστολή προ της «Εθνική» του δικαιούχου έχει σταλεί στις 20 Μαρτίου του 1939.

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της «Εθνικής», το 1939 και το 1940, δικαιούχοι σπεύδουν να ενημερωθούν για την τύχη της εκκαθάρισης, η οποία ως φαίνεται ούτε έχει δημοσιοποιηθεί, ενδεχομένως δε ούτε ολοκληρωθεί. Δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η λογοδοσία της εκκαθάρισης. Δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά η ολοκλήρωση της. Οι πελάτες και δικαιούχοι της τράπεζας ψάχνουν και ζητούν πληροφορίες.

Η zougla. gr είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη και άλλων, μεταγενέστερων ντοκουμέντων, τα οποία πιστοποιούν πως και μεταπολεμικά, κατά τη διάρκεια της αμέσως επόμενης δεκαετίας και πάντως μετά την απελευθέρωση της χώρας, ενδιαφερόμενοι –δικαιούχοι έχουν αποταθεί στην τράπεζα για τη συλλογή πληροφοριών για την τύχη αυτής της… εκκαθάρισης. Σε όλα αυτά τα αιτήματα η τράπεζα απαντά με τη…σιωπή.

Από το πρώτο, ωστόσο, ντοκουμέντο προκύπτει πως υπήρξε και εσωτερική αλληλογραφία για το ζήτημα αυτό μεταξύ κεντρικών και υποκαταστημάτων της «Εθνικής» μετά το 1936, ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Τόσο οι σημερινοί δικαιούχοι, όσο και οι νομικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτήν την υπόθεση αναμένουν από το εμπλεκόμενο τραπεζικό ίδρυμα κάτι παραπάνω από μία ακολουθία ισχυρισμών. Αναμένουν ένα επίσημο έγγραφο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της τράπεζα αυτής όπως διατυπώνονται στην επίσημη ανακοίνωσης της

Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου 2011, http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=384710&cid=4
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”