Εντοπίστηκε το ασημένιο πλοίο

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Εντοπίστηκε το ασημένιο πλοίο

Δημοσίευση από admin »

Μια περιουσία ξεχασμένη στο βυθό του Ατλαντικού ανακάλυψαν οι ερευνητές αμερικανικής εταιρίας, η οποία εξειδικεύεται στον εντοπισμό ναυαγίων. Οπως ανακοίνωσαν χτες, σε βάθος 4.700 μέτρων στο βόρειο Ατλαντικό, εντόπισαν το ατμόπλοιο «Gairsoppa», που μετέφερε 200 τόνους ασήμι, σημερινής αξίας 148 εκατομμυρίων λιρών. Το πλέον πολύτιμο φορτίο που ανακαλύφθηκε ποτέ στη θάλασσα είχε προορισμό τα βρετανικά κρατικά ταμεία για τη χρηματοδότηση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το πλοίο, που ανήκε στην ινδοβρετανική εταιρία ατμοπλοΐας και επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες του πολέμου, απέπλευσε από το Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε, αλλά αποκόπηκε από τα άλλα πλοία της νηοπομπής λόγω του βάρους στα αμπάρια του, με αποτέλεσμα να πλέει με χαμηλή ταχύτητα. Το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 1941 εντοπίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε με μια τορπίλη, ενώ τα 85 μέλη του πληρώματος έγιναν στόχος πυρών, όταν επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους. Μόνον ένας έφτασε μέχρι την ακτή της Κορνουάλης, ο δεύτερος αξιωματικός Ρίτσαρντ Αϊρες, ο οποίος έζησε μέχρι το 1992 και διηγήθηκε επανειλημμένα τις τραγικές στιγμές του ναυαγίου στο βόρειο Ατλαντικό.

Οι ερευνητές της Odyssey Marine Exploration εντόπισαν το «Gairsoppa» το καλοκαίρι και παρά τα 70 χρόνια της παραμονής του στη θάλασσα, το σκαρί διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση (φωτογραφία), ενώ η θέση του στο βυθό διευκολύνει την έρευνα και την ανάσυρση του φορτίου. Οπως προβλέπει το συμβόλαιο της εταιρίας με το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, η αμερικανική εταιρία έχει δικαίωμα στο 80% του φορτίου, δηλαδή σε νομίσματα και ράβδους από ασήμι αξίας σχεδόν 120 εκατομμυρίων λιρών.

Ο εντοπισμός του πολύτιμου φορτίου δεν είναι πρωτοφανής για την Odyssey Marine Exploration. Η εταιρία, με έδρα την Τάμπα Μπέι στη Φλόριντα, εντόπισε ένα άλλο χρυσοφόρο ναυάγιο, μια ισπανική φρεγάτα στη Μεσόγειο, που μετέφερε 500.000 ασημένια νομίσματα. Ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση αμφισβήτησε το δικαίωμά της στα εύρετρα και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την πλήρη κυριότητα του φορτίου. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας βρίσκονται και στο επίκεντρο διεθνούς κριτικής, κυρίως από αρχαιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ναυάγια -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικής σημασίας- δεν πρέπει να ανασύρονται. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, η μεθοδολογία που ακολουθείται στον εντοπισμό και τη διαχείριση ναυαγίων είναι η διεθνώς αποδεκτή, ενώ η ανάσυρση εμπλουτίζει τη γνώση για γεγονότα τα οποία συνέβησαν στο παρελθόν και διασώζει όσα πιθανότατα θα είχαν καταστραφεί από αλιευτικά.

Πηγή: agelioforos.gr, 27.09.2011

Σχετικό βίντεο:
http://dai.ly/nMi5Wf
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Εντοπίστηκε το ασημένιο πλοίο

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Φιλοι και φιλες, κατι τετοια μυαλα μας κυβερνανε σε ολοκληρη την γη.

Το απο κατω ειναι αποσπασμα απο αυτο που μας εδωσε ο Γιαννης να διαβασουμε:

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας βρίσκονται και στο επίκεντρο διεθνούς κριτικής, κυρίως από αρχαιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ναυάγια -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικής σημασίας- δεν πρέπει να ανασύρονται.

Εδω οι Αρχαιολογοι θελουνε να τους δωσουνε εργα και χρηματικα ποσα να φερουνε στην επιφανεια την ιστορια και να την επαλυθευσουνε. ((( Λογικοτατο ειναι!!! )))
Στην γη, στην ξηρα. Γιατι δεν τα αφηνουνε μεσα στο εδαφος; Τι διαφορα εχουνε απο την θαλασσα;
Απο την αλλη στην θαλασσα που αν δεν το ανασυρουνε καποιοι ικανοτατη, οπως Odyssey Marine Exploration,
((( Δεν ειπα Κουστο, αυτος ητανε της εξαφανησης και τρεχει ο γιος του
τωρα να καλυψη τις τεραστιες καταστροφες και κλεψιες του πατερα του.
Ασε τις καταστροφες που εχει κανει στην φυση, οπως την μεταφορα απο ωκεανο στην Μεσογειο ενως καταστροφεα
φυτου που πολλαπλασιαζεται ασταματητα.)))
Eκει θα ειναι παντα, αχρηστα και αγνωστα...Τι μυαλα ειναι αυτα,
εγω δεν μπορω να το καταλαβω...
Κουναω το κεφαλι μου και απορω. Εχουμε ξεφυγει τελειως.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στον κόσμο”