Κάλυκας ο...θησαυρός

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Κάλυκας ο...θησαυρός

Δημοσίευση από admin »

Για αρχαίους αμφορείς βούτηξαν, αντιμέτωποι με πυρομαχικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήρθαν οι δύτες που βούτηξαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Φόδελε στο Ηράκλειο, μετά την πληροφορία που έδωσαν λουόμενοι ότι σε κοντινή απόσταση από την παραλία υπήρχαν αρχαία αντικείμενα.

Οι δύτες από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τον δήμο Μαλεβιζίου που βούτηξαν για να εντοπίσουν τα αρχαία, διαπίστωσαν τελικά ότι επρόκειτο για τον κάλυκα ενός βλήματος -κατάλοιπο του πολέμου- ο οποίος είχε σφηνωθεί σε ένα βράχο, όπου τα φύκια, τα κοχύλια και ο...χρόνος έδιναν την εικόνα ενός αρχαίου αντικειμένου.

Ο κάλυκας εντοπίστηκε 20 περίπου μέτρα από την ακτή και σε βάθος 3-4 μέτρων.

Στη περιοχή βρέθηκαν από νωρίς τόσο ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, όσο και άνδρες του Λιμενικού, ωστόσο η υπόθεση πήρε άλλη τροπή, μετά την ανακάλυψη των δυτών.

Από την προσεκτική εξέταση που πραγματοποίησαν οι δύτες διαπίστωσαν ότι το εύρημα είναι ακίνδυνο καθώς πρόκειται μόνο για τον κάλυκα και όχι για το βλήμα, γεγονός που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Πάντως, οι δύτες δεν κατάφεραν να το ανασύρουν λόγω του μεγάλου του βάρους, η περιοχή επισημάνθηκε και θα κληθεί το Πολεμικό Ναυτικό από τα Χανιά να αναλάβει την απομάκρυνση του κάλυκα από τον βυθό. Μάλιστα, οι άνδρες του Π.Ν. θα ανασύρουν και έναν δεύτερο κάλυκα ο οποίος έχει εντοπιστεί στην θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς, σε κοντινή απόσταση από το Φόδελε αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

Τόσο το Λιμενικό όσο και η δημοτική αρχή καθησυχάζουν τους πολίτες καθώς το απομεινάρι του B' Π.Π. είναι εντελώς ακίνδυνο και ότι άμεσα θα απομακρυνθεί...

Πηγή: prismanews.gr, 10.07.2012
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Κάλυκας ο...θησαυρός

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Γιαννη μηπως οπως εγραψες στην επικεφαλιδα ισχυει ακριβως... Δηλαδη στον καλυκα ο θησαυρος. Λες να εχουνε βαλει κατι μεσα και να τον σφηνωσανε και να μην γυρισανε ποτε ξανα.... Ειναι πολυ περιεργο να σφησνωσει ενας καλυκας αδειος....Ενταξη δεν αποκλειεται να ειναι αδειος, αλλα δεν αποκλειεται να εχει και κατι μεσα...
Σημασια εχει να βρισκουμε. Οσο βρισκουμε, ετσω αδεια κιβωτια και οτι αλλο αδειο, καποια φορα θα εχει και καποιο γεματο. Μακρια ομως απο καμια ναρκη και τιποτε πολεμικο υλικο...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”