Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από admin »

Εθνική θησαυροθηρία ή κριτική αρχαιολογία;

Οι αρχαιολογικές ειδήσεις σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα ή κύρια θέματα σε εφημερίδες, τηλεοπτικά δελτία και ιστότοπους, και μάλιστα για βδομάδες. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου η αρχαιολογία είναι κατεξοχήν εθνική επιστήμη και η (εθνικοποιημένη) αρχαιότητα, εδώ και αιώνες, συμβάλλει καθοριστικά στη συγκρότηση του συλλογικού φαντασιακού, κάτι τέτοιο είναι σχετικά σπάνιο. Η δημοσιότητα που έχουν πάρει οι πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη των Σερρών, λοιπόν, με αφορμή το σημαντικό εύρημα, συνιστά φαινόμενο που απαιτεί παραπέρα διερεύνηση. Οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί θα έχουν πολλή δουλειά αναλύοντας τον όγκο του δημοσιογραφικού υλικού που συσσωρεύεται καθημερινά, όμως οι πρώτες σκέψεις παραπέμπουν σε φαινόμενα γνωστά στην έρευνα. Φαινόμενα που σχετίζονται, από τη μία, με τις πολιτικές διαστάσεις της Αρχαιολογίας ανά τον κόσμο και, από την άλλη, με βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις για το παρελθόν, τους θεωρούμενους ως προγόνους, αλλά και τη γη και το έδαφος, την υλικότητα και την ίδια τη διαδικασία της ανασκαφής.

Πιο συγκεκριμένα, η μετα-αφήγηση που κυριαρχεί στις περισσότερες αναφορές στο εύρημα, ακόμα και στις σοβαρές, επιφυλακτικές ή και κριτικές αναλύσεις, είναι αυτή της αποκάλυψης ενός «κρυμμένου (αρχαιολογικού) θησαυρού». Ενός θησαυρού που η ίδια η μακεδονική γη κρατάει στα «σπλάχνα» της, ως επτασφράγιστο μυστικό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη φαντασιακή αυτή κατασκευή, η αρχαιολογική συνάφεια είναι δευτερεύουσα. Εδώ, εύκολα αναγνωρίζουμε στοιχεία που απαντώνται ευρύτατα, και στον ελλαδικό χώρο, και αλλού, στοιχεία με προνεωτερικές καταβολές, που όμως είναι ενσωματωμένα στη νεωτερική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Λαογράφοι και ανθρωπολόγοι έχουν συλλέξει πολλές τέτοιες ιστορίες κρυμμένων θησαυρών, τα «γεννήματα» που η ίδια η γη υποτίθεται πως προσφέρει σε λίγους και εκλεκτούς. Η διαλεκτική ανάμεσα στην απόκρυψη και την αποκάλυψη συνιστά ένα καίριο ρητορικό σχήμα σ' αυτές τις ιστορίες, όπου συχνά το μυστικό αποκαλύπτεται μέσα από όνειρα ή από οράματα, ενώ θα πρέπει να τηρηθούν απαράβατα οι κανόνες της μυστικότητας, διαφορετικά ο θησαυρός μετατρέπεται σε «άνθρακες», ο υποσχόμενος αμύθητος υλικός πλούτος καθίσταται άχρηστος. «Φήμες από γενιά σε γενιά για μεγάλο θησαυρό στην Αμφίπολη» τιτλοφορείται ένα δημοσίευμα, παρέχοντας έτσι τη σύνδεση ανάμεσα στις τοπικές αφηγήσεις περί θησαυρών και στην αρχαιολογική έρευνα, ενώ οι αναφορές για το αίνιγμα και το μυστικό που φυλάττουν οι μαρμάρινες σφίγγες της εισόδου, καθώς και για την άκρα μυστικότητα την οποία υποτίθεται πως τηρούν οι ειδικοί ανασκαφείς είναι άφθονες.

Σε ένα τέτοιο φαντασιακό υπόστρωμα λοιπόν εδράζεται και η πρόσφατη πρωθυπουργική επίσκεψη στην ανασκαφή, προσθέτοντας παράλληλα νέα στοιχεία στο αποκαλυψιακό αυτό αφήγημα. Η εικόνα του πολιτικού ηγέτη που περιγράφει με λεπτομέρεια εκατοστού ένα αρχαιολογικό εύρημα, που υποδύεται κατά βάση τον αρχαιολόγο, παραπέμπει σε πρότυπα γνωστά στην έρευνα. Στα μαθήματα Ιστορίας της Αρχαιολογίας συχνά αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη φωτογραφία του 1932 που παρουσιάζει τον Μουσολίνι με έναν τεράστιο κασμά στη στέγη ενός σπιτιού στο κέντρο της Ρώμης, έτοιμος να το κατεδαφίσει, στο πλαίσιο όχι μόνον του «εξευγενισμού» του κέντρου της πόλης αλλά και της αποκάλυψης της αρχαίας Ρώμης, πάνω στην οποία επεδίωξε να στηρίξει το δικό του ιμπέριουμ. Ή συζητάμε τα έργα και τις ημέρες του Γιγκαέλ Γιαντίν, του αρχαιολόγου-πολιτικού, και κάποτε αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ, που μεταξύ άλλων συνέβαλε και στην αρχαιολογική «παραγωγή», κατά τη δεκαετία του 1960, μιας από τις πλέον σημαντικές θέσεις του ισραηλινού εθνικισμού, τη Μασάντα.

Όμως ο αρχαιολόγος-πρωθυπουργός της Αμφίπολης δεν περιέγραψε μόνο με λεπτομέρεια το μνημείο, δεν παρέπεμψε μόνο στην ονειρική θησαυροθηρία και στην πεποίθηση πως η γη της Μακεδονίας ετοιμάζεται να βγάλει από τα σπλάχνα της έναν «μοναδικό θησαυρό», δεν έδωσε μόνο κατευθύνσεις στους αρχαιολόγους για το ποιο είναι το σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει τώρα να διερευνήσουν: η ταυτότητα του νεκρού. Συμπεριέλαβε επίσης το εύρημα, προτού ακόμα αποκαλυφθεί πλήρως, αποτυπωθεί και, κυρίως, μελετηθεί, στην ελληνική εθνική αφήγηση αλλά και στον μυθικό χρόνο του εθνικού πεπρωμένου, σε μια εθνο-χριστιανική τελεολογία που αρχίζει από τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο και καταλήγει στον ίδιο και στην Ελλάδα του 2014: «Περιμέναμε 2.300 χρόνια για τον τάφο αυτό» θα πει. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού, για τη «γενεσιακή» στιγμή που ίσως φέρει και τη «σωτηρία». Σ' αυτό το σωτηριολογικό αφήγημα φαίνεται να ευελπιστούν και πολλοί άλλοι. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, «αν είναι όπως τα λένε, θα σωθεί όλη η περιοχή, όλος ο νομός Σερρών, η Μακεδονία και η Ελλάδα μας».

Είναι γνωστό από άλλα παραδείγματα ανά τον κόσμο πως τέτοιου είδους θησαυροθηρικές εξάρσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα σε στιγμές βαθιάς κρίσης σαν τη σημερινή, εμπεριέχοντας παράλληλα την ελπίδα και την υπόσχεση της λύτρωσης. Όπως έχουν επισημάνει ανθρωπολόγοι σαν τον Τσαρλς Στιούαρτ και τον Ντέιβιντ Σάτον, τέτοια φαινόμενα συχνά αφορούν πράγματα κρυμμένα στο υπέδαφος, είτε πρόκειται για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είτε για «αρχαιολογικούς θησαυρούς». Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συνύφανση της οραματικής θησαυροθηρίας με το εθνικό πεπρωμένο, με την εθνικά φορτισμένη μακεδονική γη, με την πανίσχυρη μυθ-ιστορία του Αλεξάνδρου και με τις αντιλήψεις περί προγόνων - κοσμοκατακτητών, που καθιστά το επεισόδιο της Αμφίπολης τόσο ελκυστικό. Όσο για την Αρχαιολογία την ίδια, συνεχίζει να συνεισφέρει καταλυτικά σ' αυτήν τη συνύφανση, ετοιμάζοντας μια νέα θεατροποιημένη κάθοδο στον κόσμο των νεκρών, παραπέμποντας στη Βεργίνα και στον Μανώλη Ανδρόνικο. Έτσι, σύμφωνα με την αφήγηση αυτή, η πίστη στις εθνικές αξίες μπορεί να φέρει αποτελέσματα, η προγονική γη μπορεί να μας ανταμείψει αποκαλύπτοντας τα καλά κρυμμένα μυστικά της και προσφέροντας απλόχερα τους θησαυρούς της. Στην οικονομία των αγορών και της χρηματιστηριακής κρίσης, αντιπαραβάλλεται μια εναλλακτική αποκαλυψιακή οικονομία, μια ονειρική - ηθική οικονομία που ανταμείβει τους εθνικά σκεπτόμενους και δρώντες.

Το εύρημα της Αμφίπολης, που έχει αναμφίβολα μεγάλη αρχαιολογική σημασία, ανεξάρτητα από βεβιασμένες εθνικές ερμηνείες και τους όποιους συσχετισμούς με επώνυμα ιστορικά πρόσωπα, αποκαλύπτεται χάρη στη γνώση και την κοπιαστική δουλειά εργατών και εργατριών, αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων. Οι ειδικοί στη συγκεκριμένη περίοδο, μετά την απαιτούμενη μελέτη, θα διατυπώσουν τις ερμηνείες τους και ενδέχεται, όπως και στην περίπτωση της Βεργίνας, να μην υπάρξει ομοφωνία, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε υλικό μνημείο σημασία έχει η συνολική πολιτισμική του βιογραφία, οι χρήσεις και επαναχρήσεις του ανά τους αιώνες μέχρι και σήμερα, ακόμα και οι συνθήκες της λεγόμενης σύλησής του, και όχι μόνον η στιγμή της κατασκευής και της πρώτης χρήσης του. Μια υλική πολιτισμική βιογραφία που για αναγνωστεί απαιτεί τη λεπτολογική, ενσώματη ενασχόληση και με το ελάχιστο μακροσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά διαγνώσιμο υλικό ίχνος, με κάθε κόκκο χώματος, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της επίχωσης. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως οι όποιες εθνοτικές και πολύ περισσότερο εθνικές ταξινομήσεις υλικών μαρτυριών του παρελθόντος, ιδιαίτερα σε εποχές που χαρακτηρίζονταν από πολιτισμική υβριδικότητα, είναι όχι μόνο επιστημονικά αυθαίρετες αλλά και κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνες. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο και στην περίπτωση της Αμφίπολης είναι μια κριτική, πολυχρονική αρχαιολογία, χειραφετημένη τόσο από τα ασφυκτικά δεσμά του εθνικού φαντασιακού όσο και τις επιδιώξεις της πολιτικής εξουσίας.

* Ο Γιάννης Χαμηλάκης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Το βιβλίο του Το έθνος και τα ερείπιά του: Αρχαιότητα, αρχαιολογία και εθνικό φαντασιακό στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Πηγή: avgi.gr
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από vetnm »

admin έγραψε: Οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και ιστορικοί θα έχουν πολλή δουλειά αναλύοντας τον όγκο του δημοσιογραφικού υλικού που συσσωρεύεται καθημερινά
Συν βέβαια το λόγο του αξιότιμου Χαμηλάκη που σεμνά και ταπεινά παρομοιάζει τον πρωθυπουργό με τον Μουσουλίνι.
admin έγραψε:

Η εικόνα του πολιτικού ηγέτη που περιγράφει με λεπτομέρεια εκατοστού ένα αρχαιολογικό εύρημα, που υποδύεται κατά βάση τον αρχαιολόγο, παραπέμπει σε πρότυπα γνωστά στην έρευνα. Στα μαθήματα Ιστορίας της Αρχαιολογίας συχνά αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη φωτογραφία του 1932 που παρουσιάζει τον Μουσολίνι με έναν τεράστιο κασμά στη στέγη ενός σπιτιού στο κέντρο της Ρώμης, έτοιμος να το κατεδαφίσει, στο πλαίσιο όχι μόνον του «εξευγενισμού» του κέντρου της πόλης αλλά και της αποκάλυψης της αρχαίας Ρώμης, πάνω στην οποία επεδίωξε να στηρίξει το δικό του ιμπέριουμ
Τέτοιες αναφορές και παραλληλισμοί θυμίζουν γκεμπελική προπαγάνδα.
Ας οργανώσει ο καθηγητής μια εκδρομή για τους φοιτητές του στην Αμφίπολη για να αποπληρ'ωσει την παιδεία που του πρόσφερε η Ελλαδίτσα.
addon
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 24 Αύγ 2014, 20:26

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από addon »

αν τελικά είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου (που σίγουρα είναι) τότε τήθεται μεγάλο πολιτικό θέμα γιατί οι σκοπιανοί εκτός οτι θα το βουλώσουν για πάντα θα πρέπει να αλλάξουν και το όνομα του κρατήδιου τους σε σκόπια, βαρντάσκα η ότι άλλο θέλουν εκτός βέβαια απο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Τώρα το ερώτημα είναι αν θα μπούμε εμείς πρώτοι μέσα οι θα έρθουν κλασσικά τα αμερικανάκια δια του λόγου του ασφαλές
Άβαταρ μέλους
charismatic
Δημοσιεύσεις: 3165
Εγγραφή: 21 Ιαν 2007, 19:14
Τοποθεσία: Καϊλάρ σίτι
Επικοινωνία:

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από charismatic »

Στην ιστορια δεν υπαρχει το ''αν''.
Cowboy
Δημοσιεύσεις: 286
Εγγραφή: 24 Σεπ 2009, 17:38

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από Cowboy »

Και καποια ωραια αρθρα και απο μενα

Η ύπαρξη των οκτάφυλλων ροδάκων πάνω στον διαφραγματικό τοίχο υποδηλώνει ότι έχουμε φθάσει στην είσοδο του προθαλάμου του τάφου, ότι ο τάφος είναι βασιλικός και ότι κατά πάσα πιθανότητα αποδίδεται στον Αλέξανδρο – βλέπε σχετικά: http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/08/2782014.ht

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08 ... st_29.html
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από admin »

Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
da capo
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 25 Μαρ 2012, 22:31

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από da capo »

Η Αρχαιολογία είναι επιστήμη και η Πολιτική είναι τέχνη. Καμιά φορά, δυστυχώς για την Αρχαιολογία, διαπλεκονται. Η ΚΗ ' εφορεια Αρχαιοτήτων καταργείται από 27/10/2014... Η διευθύντρια και ανασκαφέας της Αμφίπολης μπορεί να πάει σπίτι της, μπορεί να πάρει και προαγωγή στο ΥΠΠΟΤ, αν είναι συνεργάσιμη. Ο Σαμαράς κάτι πρέπει να πει στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο τάφος του Αλέξανδρου ήταν σε γνωστή θέση στην Αλεξάνδρεια ,μακριά από την Αμφίπολη, και επισκεψιμος για 800 χρόνια. Οι αρχαιοκαπηλοι εκαναν party στην Αμφίπολη για χρόνια ολόκληρα. Κι εμείς περιμένουμε να ανοίξει η κ. Περιστέρη τον τάφο. Μερικές φορές τα γεράκια τρώνε τα περιστέρια. Μερικές φορές ακόμα και οι Μπούφοι τρώνε τα περιστέρια. Κι ας μην είναι αθωες περιστερες.
audi, vide, tace...
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Το περιστερι ειναι περιστερι και τρωγεται απο ολους και παντα.
Ομως και για τα γερακια και για τους μπουφους ειναι και οι κυνηγοι και καποτε συναντιουντε...
Θα ειναι τεραστιο λαθος να εκτελεσουνε εστω και τις διαταγες αλλων...
γιατι θα κανουνε ακομη πιο βαθη το πηγαδι και δεν ξερουμε ποιος θα καταληξει μεσα, τα εκκατομυρια του κοσμου, η οι εκατονταδες που ειναι στον στοχο.
Θα δουμε οσοι δουμε εαν δουμε.
manabellas
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: 25 Φεβ 2009, 14:10
Τοποθεσία: περιοχη θεσσαλονικης

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από manabellas »

θελω να ρωτήσω τα μελη του coinsmania .Ετσι οπως φαινεται ο ταφος με τα χωματα απο πανω του, να έχουν αφαιρεθει, δεν μπορουν να δουν με μηχανήματα μεσα εαν εχουν χρυσο και γιατι κρατουν τοσο μυστικότητα και δεν ενημερώνουν με το τελος της ημέρας τα ευρήματα που βρήκαν ?????
Ειναι στρατιωτικα μυστικα και ασφάλειας του κρατους ???
πρώτα η πίστη,μετά η πατρίδα,μετά η οικογένεια,μετά οι φίλοι,μετά η ανθρωπότητα.
manabellas
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: 25 Φεβ 2009, 14:10
Τοποθεσία: περιοχη θεσσαλονικης

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από manabellas »

θελω να ρωτήσω τα μελη του coinsmania .Ετσι οπως φαινεται ο ταφος με τα χωματα απο πανω του, να έχουν αφαιρεθει, δεν μπορουν να δουν με μηχανήματα μεσα εαν εχουν χρυσο και γιατι κρατουν τοσο μυστικότητα και δεν ενημερώνουν με το τελος της ημέρας τα ευρήματα που βρήκαν ?????
Ειναι στρατιωτικα μυστικα και ασφάλειας του κρατους ???
πρώτα η πίστη,μετά η πατρίδα,μετά η οικογένεια,μετά οι φίλοι,μετά η ανθρωπότητα.
Άβαταρ μέλους
KATERINI
Δημοσιεύσεις: 378
Εγγραφή: 25 Νοέμ 2007, 16:18

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από KATERINI »

Δειτε προσεκτικα την κατοψη του τυμβου που εγινε με μηχανηματα και βγαλτε τα συμπερασματα σας
http://postimg.org/image/dspokl7o9/
http://s28.postimg.org/ofjhq0ftp/amfipoli_12_bmp02.png
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Εγω θα συμφωνησω με την τακτικη των αρχαιολογων!
Ποτε δεν ενημερωνουνε για κατι που δεν ειναι σιγουροι και 100% διαπιστωμενο.
Εννοω για τους δημοσιογραφους που δεν τους λενε.
Προσπαθουνε με καθε τροπο να τους ξεφορτωθουνε και για τον λογο να μην ειναι αναμεσα τους και να μην ενοχλουνε την εργασια τους, αλλα και γιατι εαν τους δωσουνε οι αρχαιολογοι μια τριχα,
οι δημοσιογραφοι την κανουνε καραβοσκοινο.
Ισως οχι ολοι οι δημοσιογραφοι, αλλα ομως συνηθως αυτο συμβαινει.
Επισης για να βγει μια πληρες και σιγουρη ενημερωση, θα πρεπει να εχει περασει ενα 6αμηνο.

Ας αποθηκευσει καποιος εαν θελει μερικα απο οσα γραφτηκανε αρχικα για οποιαδηποτε ανακαληψη και να δει ποσο θα εχει αλλαξει μεχρι το τελος, που και εκει ακομη θα εχει πολυ σαλτσα μεσα....

Ας μας απαντηση καποιος, η καποια αρχαιολογος εαν εχω δικαιο σχετικα με αυτο που εγραψα και εαν ισχυει.

Την αρχαιολογια δεν την ενδιαφερει ο χρυσος.
Φυσικα εαν ειναι αρχαιος την ενδιαφερει, αλλα οχι σαν αξια μεταλλου, αλλα αρχαιολογικης και ιστορικης σημασιας.

Επιθυμια μου και ευχη ειναι να βγουνε και να μαθουμε οσα το δυνατον περισσοτερα, γιατι αυτα που δεν θα μαθουμε ποτε και απο οπουδηποτε, οποιαδηποτε ανακαληψη δηλαδη, θα ειναι παρα μα παρα πολλα...
Οπως συνηθως.
manabellas
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: 25 Φεβ 2009, 14:10
Τοποθεσία: περιοχη θεσσαλονικης

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από manabellas »

απο katerini
μας βοηθας να καταλαβουμε τι δειχνει το σχεδιο?
πρώτα η πίστη,μετά η πατρίδα,μετά η οικογένεια,μετά οι φίλοι,μετά η ανθρωπότητα.
Kostas Anastasiou
Δημοσιεύσεις: 1616
Εγγραφή: 14 Μάιος 2007, 22:34
Τοποθεσία: Θεσπρωτια

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από Kostas Anastasiou »

Ειναι αδυνατον να εδωσε η αρχαιολογια οτιδηποτε λεπτομερια και σχεδιο, σε δημοσιογραφους,εφημεριδες και σε οποιονδηποτε αλλον.
Απλα οπως παντα, να πουλησει η καθε εφημεριδα, βαζει δικα της οτι νομιζει οτι θα πουλησει περισσοτερα φυλλα εφημεριδας.
Οταν ερθουνε στην επιφανεια τα νεα της αρχαιολογιας τοτε θα μαθουμε, αλλιως, μεχρι τοτε θα ακουσουμε και θα διαβασουμε πολλα και διαφορα.
Άβαταρ μέλους
KATERINI
Δημοσιεύσεις: 378
Εγγραφή: 25 Νοέμ 2007, 16:18

Re: Λέτε να βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;

Δημοσίευση από KATERINI »

Φιλε manabellas αν προσεξεις το δευτερο σχεδιο θα δεις οτι εχει εισοδο απο την μια ακρη του τυμβου διαπερνα ολο τον τυμβο ο διαδρομος και καταληγει στην αλλη ακρη του τυμβου.Δεν μπορω να φανταστω ταφικο μνημειο με εισοδο εξοδο.Μηπως συνεχιζει ο διαδρομος υπογειως σε διπλανο τυμβο που εχει πυραμοειδη μορφη? Απλες σκεψεις που περιμενουν τις απαντησεις απο αυτα που θα δειξει η αρχαιολογικη σκαπανη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”