Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από vetnm »

Θαμμένο θησαυρό που εγκατέλειψαν οι Ρωμιοί αναζητεί στην πόλη Ρίζε του Πόντου στην Τουρκία ο 65χρονος Ορχάν Εσκιτζιράκ και από το πρωί ξεκίνησε τις εργασίες με την χρήση εκσκαφέων κλείνοντας ακόμη και την κυκλοφορία.

Ο 65χρονος πήρε ειδική άδεια από την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για να κάνει ανασκαφές επί ένα μήνα στην Λεωφόρο Ατατούρκ. Οι έρευνες ξεκίνησαν τα ξημερώματα και γίνονται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ενταθεί το κυνηγητό του `θησαυρού` σε όλη την Τουρκία σε περιοχές που κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί πριν από την ανταλλαγή που έγινε το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης. Αναζητούν τενεκέδες με χρυσές λίρες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας τα οποία άφησαν πίσω τους οι Έλληνες οι οποίοι έφυγαν κυνηγημένοι μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Για τις ανασκαφές αυτές χρειάζεται άδεια από την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αλλά εκτιμάται ότι γίνονται και έρευνες χωρίς άδεια. Οι περιοχές στις οποίες δόθηκαν επίσημες άδειες είναι κυρίως η Κερασούντα, η Όρντου (Κοτύωρα) του Πόντου, η Προύσα, η Σεβάστεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι σπουδαίο ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν φήμες για χαμένους θησαυρούς. Οι Τούρκοι ερευνητές χρησιμοποιούν κυρίως κλασικούς ανιχνευτές μετάλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://ikypros.com/?p=41037#sthash.AyQ1fUti.dpuf
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από admin »

vetnm έγραψε:Για τις ανασκαφές αυτές χρειάζεται άδεια από την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αλλά εκτιμάται ότι γίνονται και έρευνες χωρίς άδεια.
Πέσαμε από τα σύννεφα τώρα...
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
JIKER
Δημοσιεύσεις: 1175
Εγγραφή: 25 Απρ 2010, 22:46

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από JIKER »

οπως εδω ετσι και εκει
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από vetnm »

Αν σκεφτούμε τη φτώχεια που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας καθώς και τους έλληνες που κατείχαν τα ηνία του εμπορίου στην Πόλη, τότε μάλλον οι τούρκοι "συνάδελφοι" έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν κρυμμένο χρυσό.
Άβαταρ μέλους
geoteam
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: 13 Φεβ 2013, 09:02

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από geoteam »

Νομίζω θα ήταν πιο δίκαιο να γίνει διακρατική συμφωνία επίσημα να έρθουν αυτοί να πάρουν τα δικά τους και εμείς τα δικά μας από εκεί. Αλλά να μη ξεχνάμε ότι οι Έλληνες εκεί τα πολλά τα είχαν νόμιμα στις τράπεζες. Εξ ου και Τραπεζούντα!!!!!!
Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.
Καζαντζάκης.
Άβαταρ μέλους
vetnm
Δημοσιεύσεις: 1269
Εγγραφή: 18 Απρ 2011, 10:31

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από vetnm »

Τυχαίνει να έχω συγγενείς που εγκατέλειψαν την Πόλη το 1964.
Οι γηρεότεροι που δεν βρήσκονται πλέον στη ζωή ούτε μια φορά δεν ανέφεραν ιστορίες για θαμμένες λίρες.
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Re: Τούρκοι ψάχνουν για θαμμένες λίρες Ρωμιών.

Δημοσίευση από admin »

Συνεχίζεται με ξέφρενο ρυθμό, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, η αναζήτηση με κάθε μέσο θησαυρών και ότι άλλο πολύτιμο αντικείμενο άφησαν οι Έλληνες όταν αποχώρησαν από την Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Δυστυχώς εδώ είναι άλλο ένα θλιβερό σημείο της μικρασιατικής καταστροφής. Πολλοί προσφυγές καθώς έφευγαν κυνηγημένοι από την τουρκική λαίλαπα που έσφαζε και σκότωνε κάθε χριστιανό της Ανατολής, άφησαν πίσω τους έκτος από τις κτηματικές περιουσίες τους και πολλά σεντούκια με λίρες, καθώς και ότι άλλο πολύτιμο είχαν αποκτήσει μετά από χρόνια κοπιαστικής εργασίας στις πατροπαράδοτες εστίες τους.

Τελευταίο επεισόδιο αυτού του κυνηγητού από τους Τούρκους, που γνωρίζουν πολύ καλά τι άφησαν πίσω τους οι Ρωμιοί της Μικράς Ασίας, εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην πόλη της Ριζούντας του Πόντου όπου επίσης υπήρχε ένα ανθηρό ελληνικό στοιχείο. Από ότι φαίνεται πολλοί ελληνορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής, όσοι γλύτωσαν από την φρικτή ποντιακή γενοκτονία αλλά και όσοι τελικά σφαγιαστήκαν από τους Τούρκους, είχαν προλάβει να κρύψουν σε κάποια κρυφά μέρη τις οικονομίες τους που είχαν μαζέψει επί τόσα χρόνια οθωμανικής κατοχής. Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτές τις μέρες μετά από επίσημη κρατική άδεια αποκλείστηκε ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης της Ριζούντας, ο Atatürk Caddesi, στην οδό Adliye Sokak, για να γίνουν ανασκαφές από «ειδικά» συνεργεία με την προσδοκία ότι εκεί κρύβεται ένας μεγάλος ρωμαίικος θησαυρός που τον έκρυψαν οι ντόπιοι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι την περίοδο της μεγάλης καταστροφής του ελληνοποντιακού στοιχείου της περιοχής. Οι πρώτες «ανακαλύψεις» των Τούρκων εκσκαφέων ήταν ένας…. αγωγός ύδρευσης που έσπασε από τα σκαπτικά μηχανήματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η όλη περιοχή και να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα υδροδότησης καθώς ο αγωγός αυτός είναι από τους κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης της Ριζούντας.

Εικόνα

Η άδεια για να γίνουν οι ανασκαφές για την ανεύρεση του «θησαυρού των Ρωμιών», έγινε μετά από μαρτυρίες κάποιων κατοίκων που είχαν κάποια «στοιχεία» από παλαιότερη εποχή ότι εκεί, δηλαδή στην κεντρική λεωφόρο, κρύβεται ένας θαμμένος θησαυρός. Μάλιστα όπως αναφέρεται, το 1984 όταν κατασκευάζονταν τότε η κεντρική λεωφόρος είχαν ανακαλύψει ένα χρυσό αγαλματίδιο και κάποια επίχρυσα σκευή αλλά τότε το γεγονός αποσιωπήθηκε για να συνεχιστεί η κατασκευή του δρόμου. Η άδεια δόθηκε, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, για ένα ολόκληρο μήνα, ενώ θα είναι υπό την εποπτεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Διεύθυνσης.

Το επεισόδιο αυτό της Ριζούντας είναι άλλο ένα επεισόδιο σε μια μακρά αλυσίδα αναζητήσεων των Τούρκων για θησαυρούς των Ρωμιών της Μικράς Ασίας, που κρυφτήκαν κατά την μικρασιατική καταστροφή με την ελπίδα ότι οι κάτοχοι τους θα μπορούσαν να έρθουν κάποτε πίσω για να τους πάρουν. Τον Αύγουστο του 2012 ολόκληρη περιοχή κοντά στην Προύσα και συγκεκριμένα στο Orhaneli, είχε ανασκαφεί με την προσδοκία από «έμπιστες» πληροφορείς, ότι εκεί κρύβονταν 1300 κιλά χρυσού που είχαν κρυφτεί βαθειά στο έδαφος από τους Έλληνες της περιοχής. Μετά όμως από πολλές προσπάθειες ο «θησαυρός των Ρωμιών» τελικά δεν βρέθηκε ίσως γιατί το μέρος δεν ήταν αυτό που πίστευαν ότι εκεί κρύβεται.

Όλα αυτά δίνουν και μια άλλη διάσταση στο μεγάλο δράμα του ελληνισμού της Ανατολής, μετά την φρικτή γενοκτονία που υπέστη από τα οθωμανικά και κεμαλικά στίφη. Περιουσίες ολόκληρες θαφτήκαν βιαστικά σε κάποιο υπόγειο, σε κάποιο μπαξέ, ή στα θεμέλια κάποιας εκκλησίας. Το θέμα είναι τόσο μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα κυκλοφορούν στην Τουρκία και ειδικοί «οδηγοί» για τους φιλόδοξους Τούρκους που ελπίζουν να βρουν κάτι από αυτούς τους χαμένους θησαυρούς. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής είναι ακόμα θαμμένοι στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας, πικρή μαρτυρία από τις πατροπαράδοτες ελληνικές πατρίδες της Ανατολής. Οι απόγονοι αυτών των θησαυρών σήμερα ζουν στην Ελλάδα και το μεγάλο ερώτημα είναι αν έχουν κάποιο δικαίωμα στην αναζήτηση των θαμμένων περιουσιών των προγόνων τους στην Μικρά Ασία, όπως οι Αρμένιοι που ήδη διεκδικούν σε διεθνή δικαστήρια της χαμένες περιουσίες τους στην Ανατολία.

Για την επέτειο της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://greeknation.blogspot.gr/2014/09/ ... t_164.html
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στον κόσμο”