Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηναίοι

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με το πεδίο ενδιαφέροντος μας, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηναίοι

Δημοσίευση από admin »

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της περιόδου της ακμής της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας στην πόλη έρρεαν ο χρυσός και το ασήμι. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Σπένσερ Πόουπ, καθηγητή του Πανεπιστημίου McMaster στη Βρετανία υποστηρίζει ότι οι Αθηναίοι είχαν επιλέξει ως γενικό θησαυροφυλάκιο της πόλης τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τοποθετούν τα πλούτη τους στην οροφή του μεγαλοπρεπούς ναού της Ακρόπολης.

Γνωρίζουμε ότι ο Παρθενώνας διέθετε μια ξύλινη οροφή με μαρμάρινη στέγη ενώ υπάρχουν υπολείμματα μιας σκάλας που φαίνεται ότι κατέληγε στην οροφή. Μελετώντας το μνημείο, διάφορα αρχαία κείμενα και αναφορές μαζί με άλλα σχετικά ευρήματα όπως η σκάλα οι ερευνητές αρχικά έκαναν μια εκτίμηση για το μέγεθος της οροφής. Οπως εκτιμούν είχε 19 μέτρα πλάτος και 50 μέτρα μήκος ενώ στο κέντρο της η οροφή είχε ύψος τρία μέτρα. Με βάση το μέγεθος της οι ερευνητές έκαναν μια δεύτερη εκτίμηση. Υπολόγισαν ότι γύρω στο 434 π.Χ η οροφή του Παρθενώνα φιλοξενούσε περισσότερους από 260 τόνους χρυσών και αργυρών νομισμάτων.

Πηγή: tovima.gr, 02.07.2015
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Άβαταρ μέλους
PanosP
Δημοσιεύσεις: 720
Εγγραφή: 23 Οκτ 2014, 16:36

Re: Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηνα

Δημοσίευση από PanosP »

Επέτρεψε μου να έχω μια αμφισβήτηση για τη σοβαρότητα των ερευνητών και τα αποτελέσματα της γνώμης τους .
Από τη ξύλα ήταν φτιαγμένο το παταρωμα 950 τ.μ που να αντέχει 260 τόνους μέταλλο ????
Με καδρόνια 1 Χ 1 ??? και πάλι θα έκαναν κοιλιά ….
Τόσα υπόγεια και κενά έχει από κάτω στην οροφή
θα τα έβαζαν ????
το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο αν δεν ανοίξει δεν λειτουργεί !!!
kostas87
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: 06 Μαρ 2012, 16:26
Τοποθεσία: κεντρικη ελλαδα

Re: Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηνα

Δημοσίευση από kostas87 »

σωστοοοόος!
kostas87
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: 07 Ιουν 2007, 21:22

Re: Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηνα

Δημοσίευση από ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ »

Δε νομίζω ότι στέκει το παραπανω άρθρο. 260 τόνοι χρυσού και ασημιού είναι τεράστια ποσότητα για έσοδα μια πόλης-κράτους όπως η Αθήνα. Μιας πόλεως που στην περίοδο της ακμής της δεν είχε παραπάνω από 50.000 κατοίκους. Όσες αποικίες και να είχε και σε όσες άλλες πόλεις να ηγεμόνευε, δε δικαιολογείται τόσο μεγάλη ποσότητα πολύτιμων μετάλλων. Άλλωστε με τέτοια ποσότητα χρημάτων δε θα ήταν σε θέση να εξοπλίσει μόνο λίγο λιγότερες από 200 τριήρεις την εποχή των περσικών πολέμων. Ούτε και θα έχανε στη συνέχεια τον πελοποννησιακό πόλεμο από την αντίπαλο Σπάρτη.
περιτας
Δημοσιεύσεις: 77
Εγγραφή: 19 Ιουν 2014, 22:00

Re: Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηνα

Δημοσίευση από περιτας »

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ έγραψε:Δε νομίζω ότι στέκει το παραπανω άρθρο. 260 τόνοι χρυσού και ασημιού είναι τεράστια ποσότητα για έσοδα μια πόλης-κράτους όπως η Αθήνα. Μιας πόλεως που στην περίοδο της ακμής της δεν είχε παραπάνω από 50.000 κατοίκους. Όσες αποικίες και να είχε και σε όσες άλλες πόλεις να ηγεμόνευε, δε δικαιολογείται τόσο μεγάλη ποσότητα πολύτιμων μετάλλων. Άλλωστε με τέτοια ποσότητα χρημάτων δε θα ήταν σε θέση να εξοπλίσει μόνο λίγο λιγότερες από 200 τριήρεις την εποχή των περσικών πολέμων. Ούτε και θα έχανε στη συνέχεια τον πελοποννησιακό πόλεμο από την αντίπαλο Σπάρτη.
δεν κερδιζεται ενας πολεμος μονο με τα λεφτα,χρειαζονται και αλλα πραγματα.συμφωνα με τα γραπτα εκεινη την εποχη συνεβησαν και αλλα πραγματα κα<κα για τους αθηναιους,ο πιο βασικος λογος ηταν η αλλαζονια και η μαλθακοτητα που προηρθε απο την ευμαρεια.χαθηκε η πολεμικη τους ικανοτητα.κοινως ηταν για τα πανυγηρια και για να το συνδεσω με την σημερινη εποχη πες μου απο αυτους που πανυγηριζαν το οχι προχθες στο συνταγμα ποσοι θα ερχοντουσαν για μεροκαματο στα χωραφια να μαζεψουν ροδακινα κερασια μηλα αχλαδια ελιες κτλ.για να μην παρεξηγηθω οχι ψηφησα και εγω αλλα για αλλους λογους.την καλημερα μου.
panasss

Re: Στην οροφή του Παρθενώνα έκρυβαν τους θησαυρούς οι Αθηνα

Δημοσίευση από panasss »

Μετά από 34 χρόνια τι ψάχνεις? Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα της επικαιρότητας”