Πανικός με τους "Ιντιάνα Τζόουνς" της κρίσης!

Σε αυτή την περιοχή θα καταγράφουμε δημοσιεύσεις σχετικές με κρυμμένους θησαυρούς στον ελλαδικό χώρο.

Συντονιστές: Συνδιαχειριστές, Υπερσυντονιστές, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 5815
Εγγραφή: 07 Ιαν 2007, 14:48
Τοποθεσία: Ελευσίνα

Πανικός με τους "Ιντιάνα Τζόουνς" της κρίσης!

Δημοσίευση από admin »

Στο κυνήγι των χαμένων θησαυρών ρίχνει η οικονομική κρίση τους Ελληνες. Ο αριθμός των σύγχρονων «Ιντιάνα Τζόουνς», οι οποίοι εξοπλισμένοι με σύγχρονα μηχανήματα «χτενίζουν» ολόκληρες περιοχές προκειμένου να βρουν μπαούλα με λίρες ή ακόμα και χρυσαφικά που έχουν χαθεί, αυξάνεται μέρα με τη μέρα θεαματικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ζήτηση για τα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων εμφανίζεται αυξημένη κατά 100%. Ατομα κάθε ηλικίας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εύρεση πολύτιμων αντικειμένων, τα οποία θα τους βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο. Οι χρυσοθήρες πλέον δεν παίρνουν τα βουνά αναζητώντας τα ίχνη ενός θησαυρού, που ο μύθος τον θέλει κρυμμένο σε σπηλιές ή κάτω από το έδαφος.

Τα πρώτα σημεία που ψάχνουν είναι οι αυλές των σπιτιών τους, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους, ενώ στις παραλίες αναζητούν χρυσαφικά που μπορεί να έχασε ένας λουόμενος. Οι μέσες τιμές των ανιχνευτών μετάλλων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 ευρώ και τον τελευταίο καιρό οι πωλήσεις τους κάνουν θραύση.

Την ίδια ώρα όμως, οι έμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που τείνει να λάβει το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας, τονίζοντας ότι μεγάλο ποσοστό των ανιχνευτών μετάλλου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι λαθραίοι και δεν διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά αγοράς.

Ο κ. Αγγελος Γαβαλάς ασχολείται με την πώληση ανιχνευτών κάθε είδους εδώ και 34 χρόνια. Οπως λέει, εκτός από τους χομπίστες, τον τελευταίο καιρό έχει αναδυθεί και μια νέα γενιά χρυσοθήρων, οι οποίοι, παρακινημένοι από την κρίση και την ανέχεια, ψάχνουν για σεντούκια με λίρες που τυχόν βρίσκονται θαμμένα στα οικόπεδα ή στα σπίτια που τους άφησαν κληρονομιά μετά τον θάνατό τους συγγενείς:

«Πολλοί είναι απελπισμένοι, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την εφορία και ελππίζουν ότι θα σταθούν τυχεροί και θα βρουν τις λίρες που έκρυψε ο παππούς ή η γιαγιά τους στο οικόπεδο που τους άφησαν ως κληρονομιά. Πρόσφατα μπήκε στο μαγαζί ένας επιχειρηματίας, ο οποίος ήθελε να αγοράσει ανιχνευτή και να ψάξει για χρυσό μήπως έτσι ξεχρεώσει! Αλλοι πάλι ψάχνουν στις παραλίες για πολύτιμα αντικείμενα και κατόπιν τα πωλούν στα "σαράφικα"» λέει στην «Espresso» ο κ. Γαβαλάς, συμπληρώνοντας ότι αρκετοί τελικά δεν προχωρούν στην αγορά ανιχνευτών, αφού η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ.

«Συνήθως μου ζητάνε να τους νοικιάσω το μηχάνημα ή να πληρώσουν με δόσεις, όμως οι κάρτες τους είναι ήδη "φορτωμένες" και δεν μπορώ να κάνω ούτε αυτό. Αλλοι πάλι ζητούν να πληρώσουν με "ποσοστά", στην περίπτωση που βρεθεί ο θησαυρός, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο του "ρεφενέ". Δηλαδή να έρχονται δύο-δύο ή τρεις-τρεις για να μοιραστούν το κόστος»!

Αύξηση στη ζήτηση των μηχανημάτων ανίχνευσης μετάλλων που αγγίζει το… 100% παρατηρεί και ο κ. Θωμάς Χατζής, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έχει κλείσει το εργαστήριό του στο Κερατσίνι, όμως συνεχίζει να δέχεται δεκάδες κλήσεις από υποψήφιους «Ιντιάνα Τζόουνς» που ψάχνουν απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας στην κρίση: «Οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να βγάλουν χρήματα. Ερχονται πολλοί και μου λένε: "Θέλω να πουλήσω το οικόπεδό μου αλλά προηγουμένως θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάτι από κάτω".

Οι περισσότεροι ψάχνουν για λίρες, οι οποίες είναι κρυμμένες από την εποχή της κατοχής» υπογραμμίζει ο κ. Χατζής, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος ανασκαφές είναι να έχει πάρει ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι παγίδες με τους «χάρτες» χαμένων θησαυρών

Η αγορά νόμιμων ανιχνευτών θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης, τα οποία ελέγχονται από το κράτος. Οι αρχαιοκάπηλοι το γνωρίζουν αυτό, με αποτέλεσμα να τα προμηθεύονται λαθραία από το Ιντερνετ, από ιδιώτες ή ακόμα και από διάφορα «παραμάγαζα», τα οποία λειτουργούν παράνομα σε όλη την επικράτεια.

Μέχρι σε… σουβλατζίδικο μπορεί κάποιος να βρει λαθραίους ανιχνευτές, μας πληροφορεί ο κ. Γαβαλάς: «Ενας παράγοντας που ευδοκιμεί σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης είναι το λαθρεμπόριο, το οποίο ευνοεί την αρχαιοκαπηλία. Ερχονται κάποιοι "έμποροι" και σου λένε "σου πουλάω τον ανιχνευτή και θα πατσίσουμε με ποσοστά από αυτά που θα βρεις". Ηρθε συγκεκριμένα κάποιος από τη Λάρισα και μου είπε ότι υπάρχει ένα μαγαζί, συγκεκριμένα ένα σουβλατζίδικο, όπου πωλούνται ανιχνευτές μετάλλων»!

Οπως καταλήγει ο κ. Γαβαλάς, οι υποψήφιοι «κυνηγοί θησαυρών» θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά καθώς υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που «πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν πρόκειται να αγοράσουν κάποιον «χάρτη» που οδηγεί σε κρυμμένο θησαυρό: «Θα πρέπει να σκεφτούν: "Γιατί μου πουλάει τον χάρτη αν μπορεί να βρει και ο ίδιος τον θησαυρό;"»

Πηγή: espressonews.gr, 12.3.2012
Γιάννης Μπαϊμπάκης (SV1PIZ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρυμμένοι θησαυροί στην ελλάδα”